„Mă înţeapă în degeţel chiar de cinci ori pe zi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slăbuţă şi timidă, Ana spune că nu-i mai este frică de ace. A ajuns să se obişnuiască cu injecţiile. Cel mai rău îi pare că nu poate să mănânce dulciuri şi să alerge “toată

Slăbuţă şi timidă, Ana spune că nu-i mai este frică de ace. A ajuns să se obişnuiască cu injecţiile. Cel mai rău îi pare că nu poate să mănânce dulciuri şi să alerge “toată ziua”.  

Ana Maria Simion este, de şase ani, pacienta Spitalului “Marie Curie” din Capitală. Diagnosticată cu diabet de tip 1 (insulinodependent) încă de la vârsta de un an, fetiţa vine la spital din trei în trei luni pentru a-şi face analizele. De tratament, adică de injecţiile zilnice cu insulină, se ocupă părinţii ei. Tot ei îi ţin sub observaţie şi glicemia. “Mă înţeapă în degeţel, chiar şi de cinci ori pe zi. Acum nu îmi mai este frică de ace.

M-am obişnuit cu înţepăturile”, ne-a spus Ana Maria. Fetiţa nu ştie foarte multe despre diabet. Însă, din câte i-a spus “tati”,  care la rândul lui suferă de aceeaşi boală, nu are voie să mănânce multe dulciuri şi nici să alerge “toată ziua”.

„Mami îmi face injecţiile”

Diabetul este o boală cronică, incurabilă, ce necesită terapie şi monitorizare permanentă. “Mami îmi face injecţii de patru ori pe zi. Mă trezeşte în fiecare dimineaţă la ora opt, îmi măsoară glicemia şi îmi face injecţia cu insulină. După aceea beau un ceai sau o cană cu lapte şi mănânc o felie de pâine cu margarină şi cu gem. La ora zece, mănânc un măr sau o mandarină. La ora unu iar mă înţeapă în degeţel. Îmi face iar injecţie şi mănânc ciorbiţă şi fripturică”.

“La ora patru mănânc un măr. Dacă mă simt bine, nu îmi mai măsoară glicemia. Ultima masă o iau la ora opt. Mami iar mă înţeapă în degeţel, mi se face iar injecţia şi apoi mănânc. La ora zece noaptea mai fac o injecţie. Ultima“, povesteşte fetiţa.

Refuzată la grădiniţă din cauza bolii

Despre Ana Maria, tatăl spune că este un copil cu o inteligenţă peste medie. “Ştie să citească, deşi nu a fost la grădiniţă. Acasă a învăţat. Păcat că la noi nu există grădiniţe speciale pentru copiii cu diabet.  Eu am încercat să o înscriu la una obişnuită, însă mi s-a dat de înţeles că, din cauza bolii, nimeni nu îşi asumă această răspundere”, ne-a spus Ionel Simion, tatăl fetiţei.

Dr. Mihaela Micu, şefa Secţiei Pediatrie II de la Spitalul “Marie Curie”, spune că un copil ar avea nevoie de cel puţin 150 de teste pe lună. “Acum primeşte numai 100.  Pentru a le procura şi pe celelalte, părinţii trebuie să plătească din buzunar în jur de 180 de lei”, ne-a spus dr. Micu. La Spitalul Marie Curie se află în tratament 150 de copii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite