Va incepe totusi scoala pe 15 septembrie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar daca nu se stie foarte sigur daca si cand va incepe scoala, desi teoretic aceasta ar trebui sa se intample din 15 septembrie a.c., ne-am propus, cu doua saptamani inainte, sa prezentam

Chiar daca nu se stie foarte sigur daca si cand va incepe scoala, desi teoretic aceasta ar trebui sa se intample din 15 septembrie a.c., ne-am propus, cu doua saptamani inainte, sa prezentam auspiciile sub care se afla acest inceput de an scolar.
Salile de clasa ale Grupului Scolar "D. Gusti" din Capitala arata ca dupa bombardament
Tencuiala zidurilor exterioare a curs aproape in totalitate, iar caramizile macinate de ploaie stau sa se prabuseasca in orice moment. Nu este vorba despre o cladire parasita dintr-un oarecare catun, ci de cladirea unei institutii de invatamant din capitala Romaniei: Grupul Scolar "Dimitrie Gusti", din sectorul 5. Intr-o sala de clasa din cladirea veche mirosul de mucegai iti patrunde rapid in nari. Peretele dinspre ferestre este imbibat cu apa. "A fost o furtuna si a ridicat tabla de pe acoperis ca pe o plapuma, dupa care ploaia s-a scurs pe perete", ne-a spus directorul Virgil Badescu. In plus, burlanele pentru apa de ploaie sunt sparte, iar suvoaiele se scurg pe ziduri. Si celelalte sali de clasa din cladirea veche a Grupului Scolar "Dimitrie Gusti" arata ca dupa bombardament. Peretii sunt crapati, iar la geamuri nu e nici macar urma suportului pentru perdele. Mai multe ochiuri de la geamuri sunt sparte. In jumatatea de jos a sticlei de la ferestrele ramase intregi s-a dat cu un strat de vopsea. Vopseaua tocurilor de la geamuri s-a scorojit si a mai ramas doar lemnul mancat de carii. Apa de ploaie a facut ca usile sa se umfle si sa crape. Sobele de teracota sunt carpite cu lut pe la crapaturi. Bancile sunt rupte, iar atunci cand te apropii de ele se misca de parca ar fi cutremur. In unele sali de clasa tablele sunt sparte, iar parchetul este distrus aproape in totalitate. In salile de clasa, paianjenii si-au tesut panze groase. Singurul lucru care te mai poate incanta in fiecare dintre salile de clasa ale Grupului Scolar "Dimitrie Gusti" este iconita de pe perete, adusa de parintele care preda religia. "Elevii mi s-au plans ca e urat, ca nu le place aspectul salilor de clasa si nici cum arata mobilierul", a spus directorul Badescu. Dansul a vrut sa ne arate si toaletele, dar o defectiune la instalatia de curent electric a facut imposibil acest lucru. A fost suficient sa treci de prag pentru ca putoarea de urina sa-ti mute nasul din loc. Daca acum in vacanta pute in toalete de-ti vine rau, e usor de inteles ce va fi acolo cand va incepe scoala. O parte a cladirii Grupului Scolar "Dimitrie Gusti" a fost construita in 1921, iar cealalta parte 1924. Ultima reparatie capitala a cladirilor a fost facuta in 1987 de catre Uzina "Vulcan", care a patronat pana la Revolutie liceul. "Eu sunt in conducerea scolii de 20 de ani. Pot sa spun ca, de cand nu mai suntem patronati de Uzina "Vulcan", a disparut suportul financiar. Daca anul trecut am mai primit bani de la primarie pentru igienizari, in acest an nu am primit nici un leu", ne-a spus directorul. In 2001, Grupul Scolar "Dimitrie Gusti" a fost cuprins intr-un proiect de reabilitare al Primariei Capitalei, proiect ce urmeaza sa fie derulat cu fonduri de la Banca Europeana de Investitii. De anul trecut, autoritatile ameninta ca lucrarile vor incepe, dar anul scolar 2004-2005 se va deschide tot in conditii mizere.
"Echiparea" unui scolar:
2,5 milioane de lei pentru sarac
O familie cu venituri medii poate alege un ghiozdan cu 265.000 lei, o pereche de incaltari cu 200.000 lei si o uniforma cu 350.000 lei daca are fetita sau 750.000 lei daca scolarul e baiat. Un trening din material de cea mai proasta calitate costa 300.000 lei, iar o pereche de adidasi se vinde la 300.000 lei. Un penar modest costa 100.000 de lei, iar caiet in jur de 6.000 lei, creioanele colorate costa 30.000 de lei, acuarelele se vand cu 30.000 de lei, o radiera e 10.000 lei, o ascutitoare 8.000 lei, iar lipiciul costa 35.000 lei. Asa ca, atunci cand isi epuizeaza lista de cumparaturi (strictul necesar) si face o banala socoteala, familia mai saraca scoate din buzunar peste 2,5 milioane de lei.
10 milioane de lei pentru bogat
Pentru familiile cu dare de mana, preturile pot fi altele: o pereche de pantofiori lacuiti costa de la 1.000.000 la 2.000.000 de lei. Uniforma de calitate pentru baieti costa 900.000 lei, pe cand volanele si poplinul uniformelor domnisoarelor ajung la 700.000 de lei. Un ghiozdan super-frumusel face 900.000 de lei, daca nu cumperi o servieta din piele ce poate ajunge la 3-4 milioane de lei. Un trening din material mai bun si o pereche de adidasi din piele costa pana la 2.000.000 lei fiecare. Acestora li se adauga rechizitele si caietele, care, la pretentii minime, ajung la 2.000.000 de lei. Totalul? De la 10 milioane in sus, in functie de buzunarul fiecaruia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite