Guvernul pregăteşte etapa a II-a a disponibilizărilor din sectorul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor să înceapă un nou val de concedieri
Premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor să înceapă un nou val de concedieri

Executivul vrea să treacă la următoarea fază a procesului de reducere a cheltuielilor bugetare. Premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor la şedinţa de Guvern de miercuri să pregătească a doua etapă a procesului de restructurare în sectorul public după reorganizarea agenţiilor guvernamentale efectuată în vara anului trecut, operaţiune care va presupune şi disponibilizări, informează Mediafax.

"Boc a amintit membrilor Cabinetului că la jumătatea lunii februarie le-a dat termen de o lună să vină cu propuneri pentru etapa a doua a restructurării în ministerele, instituţiile şi unităţile publice pe care le coordonează şi a arătat că, săptămâna viitoare, se împlineşte o lună şi jumătate de la acea solicitare. Astfel, la nivelul Guvernului vor începe discuţii cu titlu exploratoriu pe această temă, iar ulterior Executivul va adopta un act normativ bazat pe concluziile la care s-a ajuns. Restructurarea are în vedere toate sectoarele bugetare, acolo unde este posibil", au arătat sursele.

Potrivit acestora, noua etapă a procesului de reducere a cheltuielilor bugetare va presupune şi disponibilizări.

La începutul anului, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat 100.000 de concedieri în sistemul public, însă, a revenit ulterior asupra acestei declaraţii, după ce premierul Boc a precizat public că numărul celor care vor părăsi sistemul public va fi stabilit pe baza unor standarde de cost. Primul ministru a calificat declaraţia lui Vlădescu drept  "un început greşit de mandat al unor miniştri".

De altfel, oficialii de la FMI se aşteaptă ca rata şomajului să-şi continue creşterea până la jumătatea acestui an şi ca numărul de şomeri să ajungă la un milion de persoane.

Potrivit acordurilor încheiate de Executiv cu FMI pentru acordarea tranşelor III şi IV din împrumut, cheltuielile de personal trebuie reduse cu 0,2% din PIB prin disponibilizări în sectorul public.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite