România, ameninţată de imigranţi ilegali după aderarea României la Spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialişti ai Fundaţiei Soros România au declarat, astăzi, cu ocazia lansării studiului „Gestionarea benefică a imigraţiei în România“, că s-ar putea ca autorităţile să fie depăşite de valul imigranţilor în 2011.

Experţii s-au ferit să facă aprecieri cantitative, dar au prezentat rezultatele interviurilor realizate cu reprezentanţi ai administraţiei şi societăţii civile.

Astfel, deşi există un sistem de securizare a frontierei, acesta ar putea fi „spart“ în 2011, după aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen. În România, sunt înregistraţi, în acest moment 60.000 de imigranţi. Numărul celor ilegali poate fi, însă, de cinci sau de zece ori mai mare.

Repondenţii au spus că una dintre probleme este slaba pregătire a personalului care ia contact direct cu imigranţii.

Riscurile imigraţiei ilegale trebuie gestionate astfel încât fenomenul mobilităţii să fie în avantajul instituţiilor româneşti.

Imigraţia pentru muncă, de exemplu, trebuie corelată cu emigraţia românească, la fel şi imigrația pentru studii. Cu alte cuvinte, pe de o parte, pierdem tinerii plecaţi la studii în străinătate şi specialiştii care merg în alte ţări să muncească pe bani mai mulţi, dar, pe de altă parte, primim străini care vin în România să muncească sau să studieze.


Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite