Cum scapã fumãtorii de cancerul pulmonar?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumătorii care au un nivel ridicat de vitamina B6 şi substanţe nutritive în sânge prezintã un risc mai mic de a face cancer pulmonar, faţã de persoanele care au aceste substante nutritive într-o cantitate mult mai micã, arată un studiu european.

Oamenii de ştiinţã de Agenţia Internaţionalã de Cercetãri asupra Cancerului (IARC) au declarat cã, deşi nu au gãsit o legãturã de cauzalitate, rezultatele obţinute pot fi un indiciu de ce unii fumãtori nu fac cancer pulmonar, iar nefumãtori sau foşti fumãtori fac, informeazã Reuters.

Cercetarea a durat peste opt ani şi a fost desfăşurată în 10 ţări europene. S-a constatat că, dincolo de obiceiurile privind fumatul, participanţii la studiu al căror nivel de vitamina B6 din sânge şi al aminoacidului metionin, aveau un risc de a dezvolta cancer pulmonar cu jumătate mai redus decât aceia cu nivele scăzute sau normale de vitamina B6.

Această vitamină poate fi sintetizată în mod natural din alune, nuci, peşte şi carne sau poate fi luată sub formă de suplimente nutritive.

Cu toate acestea, specialiştii avertizează că cea mai bună soluţie de prevenire a apariţiei cancerului pulmonar este renunţarea la fumat, întrucât este încă prea devreme să susţină ca definitivă ideea că vitaminele oferă o extraprotecţie anticancerigenă.

Cancerul pulmonar este cea mai comunã formã a bolii în lume, iar în 90% din cazuri apariţia cancerului este determinatã de fumat. Este important de ştiut cã anual, cancerul pulmonar ucide 1,2 milioane de persoane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite