Blocaj total pe site-ul unei linii de finanţare cu bani europeni, deschisă astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de organizatii care vroiau sa-si depuna proiectele au pierdut startul  din cauza blocarii sistemului online.

În această dimineaţă, la ora 10.00, a fost deschisa oficial linia de finanţare online destinată structurilor de economie socială, menite să sprijine grupurile dezavantajate, prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane. Sistemul de selectie este "primul venit - primul servit".

Pregătite să înscrie contra cronometru proiectele europene în sistemul online ActionWeb (actionweb.fseromania.ro), organizaţiile non-guvernamentale au constatat în această dimineaţă că sistemul nu funcţionează. Astfel, 130 milioane de euro vor fi câştigate la loteria informatică, nicidecum pentru calitatea proiectelor, avertizează reprezentanţii ONG-urilor.

Linia de finanţare este deschisă doar 24 de ore, iar primele proiecte depuse vo r fi cele finanţate , conform principiului “primul venit, primul servit”. Coaliţia ONG -uri pentru Fonduri Structurale cere Autoritatii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane să facă publice, la finalul celor 24 de ore alocate depunerii proiectelor , raportul de sistem pentru acest apel, cu timpii de depunere pentru toate proiectele înscrise în Action Web .
Coalitia ONG-urilor pentru fonduri structurale, din care fac parte zeci de organizatii, solicită anularea acestui apel de poiecte. "Cerem renunţarea la regula ‘primul venit – primul servit”, care a devenit nu doar foarte nociva, dar si de natura a bloca procesul de depunere de proiecte, si adoptarea principiului finantarii proiectelor in functie de punctajele obtinute in urma evaluarii lor. Suntem indignaţi deoarece Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale a avertizat în repetate rânduri Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane că procesul de depunere a proiectelor este defectuos şi neadaptat numărului mare de aplicanţi. Depunerea de proiecte a devenit o cursă contra cronometru a abilităţilor IT şi de dactilografiere, în loc să primeze calitatea proiectelor . Solicităm caproiectele să fie finanţate în ordinea punctajului obţinut, nu în ordinea introducerii în sistem”, declară Oana Preda , director executiv al Centrului de Resurse pentru Participare Publică.

In cazul in care Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane nu anuleaza  procesul de depunere a proiectelor in urma numarului mare de sesizari primite, reprezentantii asociatiilor vor merge  la ora 15, la sediul Autoritatii  pentru a cere rezolvarea situatiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite