Boc către sindicaliştii care pichetează Guvernul: Măi, fraţilor, dacă nu facem reforme ajungem ca Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii s-au trezit cu premierul Emil Boc în mijlocul lor
Sindicaliştii s-au trezit cu premierul Emil Boc în mijlocul lor

Premierul Emil Boc a coborât astăzi în mijlocul sindicaliştilor de la Cartel Alfa care pichetau în faţa sediului Guvernului şi i-a invitat pe lideri la discuţii în Palatul Victoria.

UPDATE Oprescu: Boc a promis salarii mai mari pentru functionarii publici

Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (FSNP), Sebastian Oprescu, a declarat vineri, dupa iesirea de la discutiile dintre reprezentantii Guvernului si cei ai Confederatiei Cartel "Alfa", ca premierul Emil Boc a promis câteva modificari în grila unica de salarizare.

Potrivit declaratiilor liderului Sebastian Oprescu, functionarii publici si personalul contractual din administratia publica vor urca în grila cel putin o pozitie, pentru a se compensa astfel incompatibilitatile impuse acestor categorii profesionale, care nu pot avea un al doilea job, cu exceptia celei de cadru didactic, si nu pot detine functii în societati comerciale.

Petru Dandea, vicepresedinte Cartel "Alfa", spune ca viitoarele întâlniri vor trebui sa lamureasca si o alta chestiune aparuta recent: ce institutie stabileste cum sunt salarizati functionarii publici? În momentul de fata, spune Dandea, exista o situatie complicata: Curtea de Conturi a declarat ilegale niste sporuri, unele dintre aceste sporuri fiind însa recunoscute în instanta.

Premierul Emil Boc si reprezentantii Cartel "Alfa" au stabilit un calendar al negocierilor: luni se va discuta proiectul Legii unice a pensiilor si miercuri se vor întâlni, la Ministerul Finantelor, pe tema Legii salarizarii unitare.

Sindicalistii nu vor renunta însa la protestele programate deja, proteste ce vor culmina în aprilie cu o mare demonstratie si, în mai, cu o "foarte probabila greva generala".

UPDATE Boc: Dacă facem economii, prin 2015 putem vorbi de majorări salariale, dar pentru toţi

Premierul Emil Boc a declarat, la finalul întâlnirii cu liderii sindicatelor, că România nu îşi poate permite luxul să oprească reformele începute, altfel se ajunge în situaţia Greciei.

Boc a precizat că din aplicarea unitară a legii salarizării "vom face economii şi dacă vom atinge obiectivele, atunci vom putea vorbi de majorări salariale, dar pentru toţi, nu doar pentru cei care au drepturi salariale în plus faţă de ceilalţi".

Premierul a reiterat faptul că prin unele contracte de muncă s-au acordat unele sporuri care nu aveau bază legală: spor de zâmbet, pentru limbi străine spor pentru întoarcerea din concediu de maternitate. "Drepturile care nu au nicio bază legală nu mai pot fi acordate în continuare", a afirmat Boc.

Premierul a anunţat că a decis ca luni să aibe discuţii despre legea pensiilor, miercuri pe legea salarizarii unitare, iar vineri o nouă întâlnire cu sindicatele.

Huiduit la Guvern

Cei aproape 200 de sindicalişti de la Cartelul „Alfa” care au pichetat astăzi Guvernul l-au huiduit pe premierul Emil Boc şi i-au cerut demisia.  Protestatarii s-au plâns că în luna ianuarie au primit salarii mai mici ca în decembrie, ca urmare a aplicării noii legi a salarizării unice. 
Premierul a cerut sindicaliştilor să formeze o echipă şi să intre la negocieri. 

În timpul discuţiilor, Emil Boc le-a promis sindicaliştilor că,  din economiile făcute în urma aplicării  legii salarizării, va acorda drepturi financiare pentru toate categoriile de bugetari.  „Curtea Constituţională a trimis mai multe sesizări potrivit cărora aproximativ 400.000 de bugetari au primit sporuri necuvenite.  Aceştia nu mai puteau fi plătite în continuare”, a explicat Boc. 

Sindicaliştii susţin că bugetarii au pierdut la salariu

El a adăugat că protestele creează impresia că sindicatele sunt apărătorii privilegiilor şi pensiilor de lux. Boc a declarat că, pensiile vor scădea doar pentru cei care nu au contribuit corespunzător. 

Petre Dandea,  vicepreşedintele de la Cartelul „Alfa”  a declarat că sindicatele sunt de acord în principiu cu noua lege a salarizării numai că prin aplicarea ei au scăzut lefurile bugetarilor.  „Un profesor debutant care lua 800-900 de lei a pierdut la salariu, iar cei din topul piramidal al salarizării, respectiv magistraţii, au câştigat. Ca atare, cei care aveau salarii mici s-au trezit cu ele tăiate, iar cei cu salarii mari s-au dus şi mai sus. Înseamnă că aplicare legii nu a micşorat diferenţa între salarii mici şi salarii mari”, a spus Dandea. 

"Dacă nu facem ce trebuie, nu putem plăti pensiile", le-a mai spus premierul.

"Băi, nu vă uitaţi după ce spune o televiziune sau alta. Pensiile mici nu scad", a mai declarat Emil Boc în mijlocul sindicaliştilor.

Sindicaliştii i s-au plâns şefului Executivului că au salarii mici. De asemenea, ei s-au arătat nemulţumiţi faţă de creşterea vârstei de pensionare. "Eu nu mai am ce mânca", i-a spus o femeie lui Emil Boc. Acesta a replicat: "Ce să facem doamnă, trebuie să trăim cu toţii".

Şeful Executivului a precizat că nu ne putem împrumuta mereu şi dacă reformele nu merg înainte "vom ajunge în situaţia Greciei".

"Dacă daţi semnalul că nu sunteţi de acord cu legea pensiilor şi cu tăierea pensiilor speciale, cei de la Parlament asta aşteaptă", şi-a încheiat Emil Boc ieşirea în mijlocul sindicaliştilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite