Ordonanţa BAC-ului profesional ajunge, miercuri, în guvern. Până acum, lipseşte avizul Ministerului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu

Ordonanţa de Urgenţă privind BAC-ul profesional va fi discutată în şedinţa de guvern de miercuri, însă, marţi seara, proiectul de lege nu avea încă avizul de la Ministerul Justiţiei, instituţia care reprezintă forul final înainte de introducerea documentului în dezbaterea executivului.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că Ordonanţa de Urgenţă privind bacalaureatul profesional va fi prezentată în şedinţa de Guvern de miercuri, deşi, marţi seara, proiectul de ordonanţă de urgenţă nu avea avizul Ministerului Justiţiei, potrivit unui răspuns oficial primit de "Adevărul" . În cazul acesta, proiectul ar putea fi aprobat săptămâna viitoare, a explicat oficialul.

"Miercuri, vom prezenta în şedinţa de Guvern proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind bacalaureatul profesional, care se află pe traseu la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Justiţiei. Bacalaureatul profesional este permisul pentru intrarea pe piaţa muncii şi este o şansă pentru cei care nu vor să meargă spre învăţământul superior. Este o formă deschisă de învăţământ, în sensul în care un tânăr care a susţinut Bac-ul profesional se răzgândeşte şi doreşte să se îndrepte spre învăţământul superior, acest lucru este posibil", a spus Andronescu la şedinţa Comisiei de Dialog a Prefecturii Cluj, potrivit Mediafax.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind BAC-ul profesional trebuia să fie trimis pentru avizare ministerelor Justiţiei, Finanţelor şi Muncii.

Documentul nu a ajuns încă la Justiţie pentru a primi avizul final, conform unui răspuns oficial trimis ziarului "Adevărul" din partea biroului de presă al instituţiei.

"Ministerul Justiţiei nu a primit din partea iniţiatorului proiectul de act normativ în original pentru a putea fi analizat, în vederea avizării. Precizăm că Ministerul Justiţiei încheie succesiunea în etapa de avizare interministerială, în calitate de ultim avizator. Întrucât până în acest moment nu s-a transmis proiectul de act normativ la care se face referire în solicitarea de informaţii care să fi fost avizat de ministerele implicate, Ministerul Justiţiei nu se poate pronunţa cu privire la solicitările dvs", se arată în răspuns.

FSLI: "Proiectul trebuie aprobat până la alegeri

Pe de altă parte, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat pentru "Adevărul" că proiectul ar fi ajuns la Ministerul Justiţiei unde a întâmpinat nişte probleme.

"Din informaţiile pe care le am, se pare s-a respins ceva de la Justiţie, că ar fi fost nişte obiecţii. Proiectul a fost retrimis la minister pentru nişte modificări, dar nu ştiu dacă aceste modificări sunt legate strict de BAC-ul profesional, fiindcă în această ordonanţă apăreau şi alte modificări, nu numai BAC-ul profesional. Nu ştiu când exact a fost trimis, am auzit tangenţial această informaţie, nu am vorbit cu doamna ministru, dar treaba asta s-a întâmplat recent", susţine Hancescu.

"Dacă tot se intenţionează să se rezolve ceva, atunci trebuie urgent, până în alegeri. Poate se rezolvă în şedinţa de guvern de săptămâna asta sau de săptămâna viitoare. Nu poţi să mai vii în ianuarie cu schimbările astea, şi aşa sunt în întârziere de două luni şi ceva. Va fi o problemă dacă săptămâna asta sau viitoare nu se rezolvă ceva", a mai declarat liderul sindical.

BAC-ul profesional, amânat din prima zi de şcoală

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a hotărât, la sfârşitul lunii octombrie, la cererea premierului Victor Ponta, redactarea unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului privind susţinerea Bacalaureatului profesional anul viitor.

Ministrul Educaţiei a precizat că dacă ar fi să aştepte o legiferare parlamentară, este foarte posibil ca actul normativ să nu intre în vigoare până în 2013, din cauza procedurilor anevoioase, dar şi pentru că majoritatea parlamentarilor se pregăteau pentru campania electorală.

Senatul a adoptat, în 17 septembrie, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 73 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere.

Dezbaterea proiectului de lege a fost amânată la nivelul comisiilor Camerei Deputaţilor, după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii bacalaureatului profesional, în 10 octombrie.

Şeful statului a susţinut atunci că textul de lege nu este suficient de bine reglementat şi ar putea afecta calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite