UPDATE Guvernul a interzis comercializarea a 36 de substanţe şi plante etnobotanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România sunt peste 500.000 de consumatori de plante etnobotanice
În România sunt peste 500.000 de consumatori de plante etnobotanice

Executivul a adoptat astăzi o ordonanţă de urgenţă care interzice comercializarea a 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Pe lista Guvernului se află 27 de substanţe şi 9 plante etnobotanice cu efect halucinogen. Proprietarii de magazide "de vise" vor avea la dispoziţie un interval de timp pentru distrugerea stocurilor pe care le deţin.

Potrivit actului normativ promovat de Executiv doar anumite persoane specializate mai pot deţine astfel de plante, dar numai în cantităţi mici, pentru tratament terapeutic şi utilizarea ca eşantion de probă şi comparaţie cu alte produse similare care vor fi eventual descoperite ca fiind vândute ilegal.

Potrivit şefului Executivului, şi Parlamentul a adoptat un proiect de lege tot în acest domeniu, iniţiat de deputaţii PSD, dar a apreciat că ordonanţa adoptată de Guvern este mai detaliată şi mai completă, reprezentând un act în "prelungirea" legii adoptate de către deputaţi.

Proiectul de lege adoptat marţi de Legislativ un proiect de act normativ care prevede interzicerea comercializării, punerii în vânzare, distribuirii şi livrării produselor din plante, extracte din plate cu efect halucinogen sau euforic.

Consumul sau comercializarea plantelor etnobotanice interzise se pedepseşte cu închisoarea

Actul normativ aprobat miercuri de Executiv prevede şi pedeapsa cu închisoarea pentru  fabricarea, extragerea, prepararea, vânzarea şi transportul, dar şi cumpărarea, cultivarea şi chiar experimentarea substanţelor şi plantelor interzise.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, pedepsa variază în funcţie de infracţiunea săvârşită.

Astfel, cumpărarea sau deţinerea în scopul consumului propriu de droguri risc inferior, perioada de închisoare va fi cuprinsă între 6 luni şi 2 ani sau amendă, iar pentru droguri de mare risc între 2 şi 5 ani.

Cultivarea, producerea sau vânzarea drogurilor de risc de o categorie inferioară, va fi pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani, interval majorat la 10-20 ani în cazul drogurilor de mare risc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite