Există şi italieni care vor rezidenţă în România. Motivul: Ca să poată divorţa mai repede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cuplu italian din Bologna a venit la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu un consultant pentru depunerea actelor de obţinere a rezidenţei în România. Cei doi italieni, uşor trecuţi de 30 de ani, nu au nicio intenţie de a se stabilit în ţara noastră. Ei vor să divorţeze. The New York Times scrie despre această practică a străinilor care nu vor să aştepte ani pentru a se despărţi legal, aşa că vin în România unde procedura d

"Un divorţ obişnuit ia prea mult timp, mai ales dacă vrei să îţi reiei de la capăt viaţa", povesteşte italianul care a preferat să-şi păstreze anonimatul în cadrul interviului acordat "The New York Times".

Publicaţia americană scrie că, în Italia, un om căsătorit poate aştepta vreme îndelungată până la pronunţarea divorţului, dat fiind că trebuie să treacă trei ani de la intentarea lui - perioadă de posibilă răzgândire în vederea salvării mariajului. Cuplul de italiani speră, însă, să reducă acest timp iar până în decembrie, la şapte luni de la venirea în România, să fie valabil divorţul.

Potrivit NY Times, unii cetăţeni ai Uniunii Europene fug de procedurile de separare lungi şi costisitoare din Italia şi profită de legislaţia comunitară care stipulează că pot divorţa în orice stat membru UE.

Străinii căsătoriţi pot depune actele pentru divorţ la şase luni de la obţinerea rezidenţei în România. Din acest motiv, ţara noastră, cunoscută pentru turismul medical, a devenit şi o destinaţie de divorţ. "A fost uşor", a spus bărbatul însurat din Bologna.

Preşedintele Academiei Avocaţilor Matrimoniali, Gian Ettore Gassani, a declarat că, în ultimii ani, există o creştere semnificativă a numărului de cupluri care aleg să divorţeze în străinătate, ceea ce indică o "înfrângere a sistemului italian de justiţie". Conform estimărilor sale, aproximativ 8.000 de căsnicii au fost desfăcute în afara hotarelor Italiei, în ultimii cinci ani.

Diego Sabatinelli, oficial al Ligii Italiene pentru un Divorţ Rapid, militează în Parlament pentru scoatere perioadei de trei ani care trebuie să treacă de la intentarea divorţului până la continuarea procedurii de separare. Deşi intervalul de timp a fost scurtat în 1987 de la cinci la trei ani, chiar şi în 2011 durează cel puţin patru ani ca să divorţezi în Italia. Dacă despărţirea nu este de comun acord, poate dura chiar 10 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite