Comisia de Integritate a votat excluderea lui Geoană din PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană
Mircea Geoană

În favoarea excluderii au votat 43 de membri ai Comisiei de Integritate iar cinci au fost împotrivă. Decizia finală va aparţine Comitetului  Executiv. Votul pentru excluderea lui Geoană a avut loc în absenţa acestuia. Votul s-a produs la ora  la ora 14.00 în timp ce preşedintele Senatului era invitat la ora 14.15

UPDATE

18.20 Prim-vicepreşedinte PSD Braşov: Decizia în cazul Geoană a fost luată cu toată responsabilitatea

Prim-vicepreşedintele PSD Braşov, Cătălin Leonte, consideră că decizia Comisiei de integritate a partidului de a-l exclude pe Mircea Geoană din partid a fost luată cu toată responsabilitatea, în baza unor probe, iar Geoană şi-a asumat acest risc în momentul în care nu a respectat o decizie a BPN, potrivit Mediafax.

17.25 Europarlamentarii PSD Ivan, Creţu şi Plumb sprijină decizia CNAIM şi susţin excluderea lui Geoană

Europarlamentarii PSD Cătălin Ivan, Corina Creţu şi Rovana Plumb susţin că decizia Comisiei de Integritate a PSD în cazul Geoană este "corectă şi normală", iar excluderea acestuia din formaţiunea social-democrată este una inevitabilă.

16.40 Primar PSD despre modul în care a procedat CNAIM: Denotă mârlănie şi lipsă de bun simţ

Vicepreşedintele PSD Bistriţa-Năsăud şi primarul comunei Feldru, Ştefan Sângeorzan, a declarat că modul în care a procedat CNAIM a PSD în cazul Mircea Geoană denotă "mârlănie şi lipsă de bun simţ", însă Geoană "are oferte şi va continua probabil în altă parte".

16.20 PSD Arad: Geoană nu a înţeles ce înseamnă disciplina de partid şi a acţionat în nume personal

"Reprezentantul nostru în Comisia de arbitraj a votat pentru excludere. Din păcate, domnul Geoană nu a înţeles ce înseamnă disciplina de partid şi a acţionat în nume personal după pierderea alegerilor. Rezultatul votului era de aşteptat", a declarat preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar

16.10 Senator UDMR: Dacă PSD decide excluderea lui Geoană, scaunul de preşedinte al Senatului devine liber

"În cazul în care forurile superioare ale PSD  vor decide exluderea lui Mircea Geoană din partid, scaunul de preşedinte al Senatului este automat liber. În acest caz, pierzându-şi calitatea de membru, scaunul de preşedinte devine liber şi vor fi făcute propuneri", a spus liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente.

16.00 Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu: Liberalii manifestă întraga sa susţinere pentru Ponta

"Cu privire la decizia Comisiei de Integritate a PSD, din punctul nostru de vedere, avem o relaţie instituţională cu PSD, avem o relaţie care este desfăşurată prin intermediul conducerii acestui partid, mai mult, este şi o relaţie politică ce presupune acel tandem cu mare impact electoral Crin Antonescu-Victor Ponta şi, inclusiv din acest punct de vedere, există întreaga noastră susţinere pentru Victor Ponta, pentru conducerea PSD. Chiar dacă din punct de vedere intern nu avem noi să facem ceva, dar există această susţinere politică pe care o exprimăm", a spus Voicu, citat de Mediafax.

15.30 Mircea Geoană, a declarat, duminică, după ce la Comisia de Integritate a partidului s-a decis recomandarea excluderii sale din partid, că PSD este într-o stare confuză şi se va confrunta cu masive încercări de racolare de membri.

15.00:  Robert Negoiță, vicepreședinte: ”Eu am fost consternat de foarte multe ori, când îl vedeam pe domul Geoană că face acțiuni împotriva partidului. În Biroul Permanent vom valida decizia de excludere,  luată de Comisia de Integritate. Eu votez în Biroul Permanent pentru excluderea din PSD, cu ambele mâini.”

Citeşte şi: Viorel Hrebenciuc, vizită fulger în SUA. Motivul plecării este ţinut la secret

14.45  Şeful Comisiei de Integritate a PSD, senatorul Dan Şova, a explicat că decizia Comisiei va fi înaintată Consiliului Executiv Naţional al PSD, sub forma unei recomandări pentru excluderea lui Mircea Geoană din PSD.

14.35
Preşedintele Comsiei Dan Şova a susţinut că nu a aşteptat venirea lui Mircea Geoană deoarece acesta nu a confirmat participarea la şedinţă

14.25 Geoană: Sunt costernat. Comisia a luat decizia înainte de a mă asculta. Șova mi-a spus că e prea târziu

14. 20 Comisia de Integritate  a decis, duminică, cu 43 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi două abţineri, excluderea lui Mircea Geoană din PSD.

În momentul în care Mircea Geoană a ajuns la sediul PSD şi a ţinut o scurtă declaraţie de presă înainte de a intra în şedina CNAIM, un membru al Comisiei a ieşit din sediu şi a anunţat că s-a decis excluderea lui Geoană din PSD.

Scandalul Geoană online

Membrul Comisiei s-a recomandat Mariana Negoiţă şi s-a declarat revoltată de faptul că decizia s-a luat fără ca Geoană să fie audiat. Ea a spus că s-au înregistrat 43 de voturi "pentru", 5 împotrivă" şi două abţineri.

14.10 Mircea Geoană a sosit la sediul PSD

13.00 Membrii comisiei s-au reunit la sediul PSD

12.50 Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă organizată înainte şedinţei Comisiei de Integritate a PSD, că va participa la întâlnirea acestui for, deşi ceruse recuzarea lui Dan Şova.

12.45Potrivit lui Geoană, s-a ştiut de la început că procedura de "aşa-zisă rocadă" la şefia Senatului este imposibil de realizat.

Geoană a spus că reacţia sa a fost previzibilă: a refuzat să ofere pe tavă puterii şefia Senatului.

El a menţionat că acest refuz este un semn de loialitate faţă de interesele partidului, opoziţiei şi României, nu o dovadă de insubordonare faţă de decizii ale formaţiunii.

12.40 Mircea Geoană a declarat că unele persoane din partid au încercat, folosind argumente pseudojuridice, să intoxice conducerea social-democrată. El a precizat, însă, că persoane cu experienţă din partid şi-au dat seama cât de periculos este acest demers.

12.35 Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că în PSD s-au încercat canale laterale pentru organizarea unei vizite a lui Victor Ponta şi Crin Antonescu în SUA, prin Viorel Hrebenciuc.



Mircea Geoană a afirmat că Victor Ponta şi Crin Antonescu doreau să-l însoţească pe Sorin Oprescu într-o vizită în Statele Unite. Potrivit lui Geoană, liderii USL au fost deranajaţi de faptul că el a fost în Statele Unite în aceeaşi perioadă. Geoană a afirmat, însă, că vizita sa era programată de mai multă vreme.

Geoana vorbeste engleza cu o pronuntie aproape perfecta

12.30 Mircea Geoană susţine la această oră o confeirnţă de presă. "Nu am acceptat să predau cu mâna mea cea mai înaltă funcţie a Opoziţiei", a afirmat Geoană.

Potrivit unor surse din PSD, şeful Senatului se pregăteşte să conteste decizia „juraţilor", în condiţiile în care noul statut, votat la ultimul Congres, prevede ca această comisie să fie formată din „nouă membri aleşi direct de Congres, câte unul pe fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare, propuşi de organizaţiile PSD constituite pe raza teritorială a acestora şi un membru propus de preşedintele partidului".



O a doua incertitudine este participarea “vinovatului” la judecată, Mircea Geoană anunţând vineri că participă la şedinţa Comisiei doar dacă Şova, pe care l-a acuzat că s-a antepronunţat în cazul său, va fi recuzat. Şova a răspuns că solicitarea lui Mircea Geoană privind recuzarea nu are acoperire în Statutul PSD. De asemenea, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, că Dan Şova nu poate fi recuzat de la conducerea Comisiei de Integritate a PSD, aşa cum a cerut Geoană, întrucât este o funcţie pe care o ocupă în urma unui congres.

Ponta a anticipat că Mircea Geoană va fi exclus din partid. O altă sancţiune pe care ar putea-o primi Mircea Geoană este retragerea sprijinului politic pentru funcţia de preşedinte al Senatului. Statutul PSD prevede că hotărârile Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală pot fi contestate doar la Congres, singura cale de atac pe care o are Mircea Geoană, în eventualitatea unei sancţiuni a comisiei, la şedinţa care va avea loc duminică.

Mircea Geoană
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite