A crescut şpaga la cazarea în cămine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Păduraru, preşedintele Uniunii Studenţilor din România, spune că universităţile îşi reţin locuri de protocol, care nu sunt puse la dispoziţia studenţilor 140.000 de cereri

George Păduraru, preşedintele Uniunii Studenţilor din România, spune că universităţile îşi reţin locuri de protocol, care nu sunt puse la dispoziţia studenţilor

140.000 de cereri de cazare au fost depuse până acum de studenţii din întreaga ţară. Pentru că există numai 106.000 de locuri disponibile, 34.000 de studenţi sunt nevoiţi să-şi caute alternative de cazare. Regia de cămin este anul acesta cam 100 de lei pe lună, în timp ce la o garsonieră de pe piaţa liberă preţul urcă la cel puţin 300 de euro. "Şpaga" pentru obţinerea unui loc în cămin a ajuns şi ea la 400-500 de euro.

"Caut colegă - apartament Iancului, 3 camere 600 euro" sau "Coleg sau colegă pentru o cameră într-un apartament în Titan - 200 de euro". Aşa sună anunţurile lipite, în grabă, pe zidurile căminelor studenţeşti sau pe cabinele telefonice.

Am făcut o plimbare prin Complexul Regie spre căminul P25, unde un student s-a oferit să ne arate camera sa. În Regie, lângă scara unui cămin, muncitorii îşi vedeau liniştiţi de treabă: vindeau geamurile şi fiarele rămase de la renovarea căminelor. Preţul? Cam de‑un prânz şi-o ţuică...

Camera strâmtă din cămin

Într-un final am ajuns la căminul P25, căutând camera lui Alexandru, tânărul care s-a oferit să ne arate "paradisul studenţesc". O studentă îşi încălzea mâncarea pe un reşou electric chiar pe hol. În faţa uşii, nelipsitele scrumiere pline de chiştoace. Cât despre întrerupătoare, unele nu sunt, iar altele atârnă ameninţător.

Ajungem în camera lui Alexandru. O încăpere mică, cam cât o bucătărie într‑un bloc modest, cu două paturi şi un şifonier înghesuit lângă uşă. În partea stângă, un frigider plasat între pat şi dulap, două mese îngrămădite. Pentru o astfel de cameră, chiria este de 100 de lei pe lună de persoană.

Gândacii, incluşi în preţul de cazare

Pe lângă lipsa locurilor de cazare se înregistrează şi foarte multe cazuri de corupţie la împărţirea camerelor. "În primul rând, universităţile reţin aşa-numitele locuri de protocol, care nu sunt puse la dispoziţia studenţilor. Apoi, şi administratorii de cămin reţin câteva camere, când nu le raportează universităţilor, la redistribuiri, şi nu în cele din urmă există corupţia în rândul studenţilor, care îşi vând locurile", a spus George Păduraru, preşedintele Uniunii Studenţilor din România.

Cojo, student în anul III, spune că, anul trecut, a stat în căminul "E" din Grozăveşti. "Camere de două persoane, toaleta la capătul holului, gândaci etc. Nu era rău. Era gratis pentru studenţii cu părinţi cadre didactice", ne-a explicat Cojo.

Studenţii din P26 sunt mulţumiţi de condiţiile care li se oferă. Dar până a ajunge acolo au fost nevoiţi să scoată din buzunare între 300 şi 500 de euro, bani pentru "şpagă de cazare". Pentru a prinde un loc în Regie, Cristi, student în anul II, a cumpărat un loc în cameră de două persoane cu 600 de euro.

400 de euro, chiria la o garsonieră

Proprietarii de garsoniere sau apartamente din centrele universitare şi în special din Capitală sunt cei care profită din plin în această perioadă. "Odată cu apropierea începerii noului an universitar, chiriile s-au mărit cu 20%, iar faţă de anul trecut acestea s-au majorat cu până la 50%", ne-a spus Mircea Robert, reprezentantul Best Capital Imobiliare.

Studenţii care îşi caută o garsonieră mobilată în apropierea centrelor universitare să se aştepte să plătească, lunar, între 350 şi 400 de euro. Pentru o garsonieră în zonele periferice ale oraşului precum Sălăjan sau Ozana, preţul ajunge la 300 de euro pe lună.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite