Multi corigenti si repetenti la Ministerul Educatiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* In luna februarie, Ministerul Educatiei a faultat dur sportul de performanta, prin decizia de a trece cele 71 de cluburi sportive scolare independente in structura organizatorica si administrativa a

* In luna februarie, Ministerul Educatiei a faultat dur sportul de performanta, prin decizia de a trece cele 71 de cluburi sportive scolare independente in structura organizatorica si administrativa a unor licee. Masura nu a revoltat doar cei peste 51 de mii de elevi si cadre didactice de la cluburile sportive, ci si pe unii membri ai Guvernului.
* In data de 24 martie, aproape o mie de cadre didactice de la Federatia "Spiru Haret" au blocat strada G-ral Berthelot in fata Ministerului Educatiei. Dascalii erau suparati deoarece li se incalcau drepturi prevazute in Statutul personalului didactic si in Legea invatamantului. Mai precis, prin Metodologia privind miscarea personalului didactic, aprobata de ministrul Ecaterina Andronescu, se interzicea transferul dintr-o localitate in alta. De asemenea, dascalii erau nemultumiti de introducerea concursului pentru detasare si de anularea continuitatii la clasa in incadrarea suplinitorilor. Ministerul face un pas inapoi si permite transferul dintr-o localitate urbana in alta, dar cu avizul unei comisii speciale constituita la nivel ministerial. Aceasta comisie, din pacate, i-a luat in discutie doar pe "pilosi". In urma unui articol din Adevarul, inspectorul ministerial Severius Moldoveanu, care a primit aviz de transfer de la Scoala 1 din Branesti la Colegiul "T. Vianu" din Capitala, a fost radiat de pe lista de catre ministrul Andronescu.
* In data de 18 iunie, ministrul Alexandru Athanasiu este audiat de parlamentarii din comisiile de invatamant, care voteaza (18 pentru, 7 contra si 4 abtineri) pentru investirea in fruntea Ministerului Educatiei. Dupa numai doua saptamani, Athanasiu are o "revelatie" si bulverseaza Bacalaureatul. Dupa ce probele orale s-au desfasurat potrivit prevederilor Legii invatamantului nemodificata, Athanasiu schimba regulile jocului si dispune ca problele scrise sa se sustina conform modificarilor aduse in mai la Legea invatamantului.
* Examenele nationale au fost zapacite si de numeroasele greseli aflate in subiecte si in grilele de corectare. Intr-un raport "de lucru intern", Ministerul Educatiei recunoaste o parte din greseli. "Au existat totusi unele imperfectiuni datorate modului de redactare a itemilor sau a existentei itemilor cu doua raspunsuri valabile in manualele alternative", scrie in raportul ministerial, unde se enumera 7 discipline la care au fost semnalate greseli. Si la titularizare au fost subiecte si grile gresite. In plus, sute de profesori au refuzat sa intre in examen pentru ca sosirea subiectelor a intarziat chiar si 5 ore.
* Anul scolar 2003-2004 incepe cu sute de scoli neigienizate si cu manuale vechi pe bancile elevilor. Pentru unele discipline nu s-au retiparit deloc manuale, iar pentru altele s-au facut retipariri in jur de 15 la suta din necesar. De asemenea, prichindeii de clasa intai au primit manuale noi, dar cu un continut vechi, neadaptat modificarilor facute la curriculum. La sate, 184 de microbuze scolare nu au ajuns nici la aproape doua luni de la inceperea scolii, iar 3.000 de copii sunt obligati sa strabata pe jos zeci de kilometri pana la scoala.
* La sfarsitul lui octombrie si inceputul lui noiembrie, s-au rasculat studentii. Pe strazile Iasiului s-au format kilometri de studenti protestatari, la Cluj-Napoca a fost exorcizat "Satanasiu", in Bucuresti a fost "inmormantata" reforma. Studentii au cerut reduceri pe accelerat, bani pentru camine, reforma in invatamantul superior. O parte din revendicarile lor au fost solutionate. Tot in noiembrie, mii de profesori de la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant au protestat in Piata Revolutiei din Bucuresti, cerand mai multi bani pentru Educatie. * La sfarsit de 2003, ministrul Athanasiu si-a pus in cap si olimpicii internationali, pentru ca a uitat sa-i premieze. Dupa semnalul tras in Adevarul, Athanasiu a organizat Gala Olimpicilor. Aici, el a dat, pe langa premiile promise, cate 10 milioane de lei pentru fiecare olimpic din fondurile aflate la dispozitia sa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite