"Unul din zece copii este violentat şi terorizat în incinta şcolii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

va desfăşura Consiliul Europei în următorii trei ani de zile: "Numai în cursul acestei săptămâni, cel puţin trei copii vor fi ucişi în mod violent de către părinţii ori tutorii lor, în

va desfăşura Consiliul Europei în următorii trei ani de zile: "Numai în cursul acestei săptămâni, cel puţin trei copii vor fi ucişi în mod violent de către părinţii ori tutorii lor, în oricare dintre ţările bogate ale Europei. Aceşti copii - victimele unei violenţe mult prea uşor acceptate - vor ţine prima pagină a ziarelor pentru câteva zile, apoi vor dispărea cu totul, devenind simple statistici într-o lume plină de statistici înfiorătoare. Aceste crime nu reprezintă însă decât vârful aisbergului. Sub apă sunt lucruri cu mult mai grave: reprezentanţii Centrului Innocenti al UNICEF, care adună toate aceste cifre, consideră că în următoarele douăsprezece luni aproximativ 3.500 de copii cu vârste de până în 15 ani îşi vor pierde viaţa în cele mai bogate ţări ale lumii, ca urmare a neglijenţei şi abuzurilor. Tot ei mai spun că, pe parcursul unui an, un milion de copii sunt traficaţi şi că unul din zece copii este violentat şi terorizat în incinta şcolii. Acestea sunt motivele pentru care Consiliul Europei - cel care şi-a propus să păzească drepturile omului în Europa - lansează o campanie menită să stopeze violenţa şi să le redea copiilor drepturile".

Legile nu sunt respectate
Ca avocat specializat în drepturile omului, ca avocat pus adesea în situaţia de a apăra copiii, Maud de Boer Buquicchio a ajuns la concluzia că, "deşi noi, adulţii, punem la punct legi ca să ne protejăm copiii, aceste legi sunt rareori respectate aşa cum ar trebui. În ciuda prevederilor legale, copiii rămân, de multe ori, victime tăcute". Motiv pentru care copiii vor fi permanent implicaţi în acest program: la lansarea programului au fost, astfel, invitaţi copii din diverse ţări, precum Albania, Croaţia, Danemarca, Georgia, Italia etc., care să-şi spună punctul de vedere asupra chestiunilor care îi privesc direct. Dintre tipurile de violenţă care-i afectează pe copii, secretarul general adjunct al Consiliului Europei se opreşte cu precădere asupra violenţei domestice, cea care apare chiar în mijlocul familiei care ar trebui să-i protejeze. "E nevoie de o schimbare de mentalitate. Mă şochează în mod frecvent studiile realizate în ţări în care este încă legal să-ţi pocneşti copilul părinteşte. Consiliul Europei, ca organizaţie a drepturilor omului, consideră că acest tip de violenţă nu mai poate fi permis. Programul iniţiat de noi va face un pas înainte pe acest drum: va cere interzicerea pedepselor corporale în familie, în toate cele patruzeci şi şase de ţări membre ale Consiliului". Conform studiilor realizate de UNICEF, copiii sunt consideraţi, încă, în multe ţări, proprietatea părinţilor, în multe familii se acţionează încă pe baza principiului "Eu te-am făcut, eu te omor!". Astfel, potrivit UNICEF, doi copii mor săptămânal în Marea Britanie şi trei în Franţa din cauza tratamentului aplicat de părinţi. O cercetare realizată în Croaţia a dovedit şi că 93% din studenţii chestionaţi au fost afectaţi de violenţa domestică, între 10% şi 30% din copiii ţărilor europene sunt bătuţi cu beţe, curele sau alte obiecte. Alături de violenţa din cadrul familiei, Consiliul Europei se va opri, prin intermediul programului "Building Europe for and with children", şi asupra celorlalte zone în care fenomenele de violenţă se fac simţite: şcoli, instituţii, comunitate, mass-media şi spaţiul virtual (pornografie pe internet, care-i implică pe copii, hărţuire prin intermediul telefonului mobil).

Ziarul Adevărul - partener media al Consiliului Europei
De astăzi, ziarul Adevărul a devenit partener media al Consiliului Europei. Secţiunea "Învăţământ" a ziarului de marţi va oferi, în exclusivitate pentru România, informaţii privind demersurile Consiliului Europei în legătură cu apărarea şi respectarea drepturilor copilului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite