Peste 230.000 de copii au spus pentru prima data "prezent"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca alti peste 230.000 de copii din toata tara, Oana Tone a facut, ieri, primul drum catre scoala. Pachetelul de mancare, sticla cu apa, penar si caiete - asezate strategic de mamica. La opt fara un

Ca alti peste 230.000 de copii din toata tara, Oana Tone a facut, ieri, primul drum catre scoala. Pachetelul de mancare, sticla cu apa, penar si caiete - asezate strategic de mamica. La opt fara un sfert, trezirea. Uniforma, teapana si apretata, ciorapi albi de scolarita, pantofi roz, sa mearga cu ghiozdanul. Si in mainile mici si firave musai un buchet de crizanteme pentru doamna invatatoare.
In prima zi de scoala se merge cu alai. Cat mai mare. Oana are si ea alaiul ei: tata, care si-a luat concediu special pentru eveniment, mama si Costin, fratiorul de cinci ani. Dar pana aici n-a fost drum simplu, ci intortocheat, pavat cu cheltuieli. 200.000 uniforma, 150.000 ghiozdanul, 200.000 pantofii, 260.000 geaca de toamna, stilou, penar, dresuri, cordeluta, caiete si alte nimicuri. Insumate, peste 1 milion. Cam mult pentru o familie cu un singur salariu. Zicala ,fac orice pentru copilul meu" se potriveste insa, in prima zi de scoala, mai mult decat oricand. Oana paseste cu emotie in curtea Liceului ,Dimitrie Bolintineanu" din sectorul 5. E zarva mare. Camasi cu patratele, gulerase brodate, sortulete si sute de buchete cu flori. ,Mi se ridica timolul de fiecare data cand iau clasa intai", murmura emotionata invatatoarea Rodica Chiran, care ia din nou sub tutela pitici de sapte ani. Cei mici - trei clase de-a intaia - casca, se foiesc, se ridica pe varfuri, sa zareasca si ei ceva din festivitate. Pampoane albe, maini stranse in dreptul gurii si blituri cat cuprinde. ,Dati-ne voie, cautam o toaleta", isi face loc o mamica imbujorata si-si trage dupa ea odorul. ,Mami, mami, stai si tu cu mine", nu se da dusa o fetita. Zumzet general. Parinti mandri nevoie mare. Fratiori bucalati si somnorosi. Inainte sa ajunga in clase, cei mici trec, ca la nunta, pe sub podul de flori facut de colegii mai mari. Pe banci, alte flori si patru carti colorate: Abecedarul, Mate-matica, Cunoasterea mediului si Religia. Unul isi inghite nodul din gat, altul trage de ghiozdan, o mamica revine dupa un sfert de ora, c-a uitat sa-i dea fetei sticla cu apa. Prima intalnire cu invatatoarea, primul ,prezent" din viata de scolar. Sunt frumosi si cuminti si au cantat, ieri, cu totii, cantecelul care-i va caracteriza ani buni de-acum incolo, ,Scolarei si scolarite".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite