Peste 300 de copii invata sa nu uite limba romana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intre 1971 si 1975, doamna Maria Gurzau Czegledi a fost eleva la Liceul "Nicolae Balcescu" din Giula. Dupa terminarea facultatii la Budapesta, domnia sa a devenit profesor la liceul la care a invatat,

Intre 1971 si 1975, doamna Maria Gurzau Czegledi a fost eleva la Liceul "Nicolae Balcescu" din Giula. Dupa terminarea facultatii la Budapesta, domnia sa a devenit profesor la liceul la care a invatat, iar din 1 august 2002 este directoarea acestei institutii. Dansa a acordat ziarului Adevarul un interviu, in exclusivitate, in care prezinta situatia invatamantului pentru minoritati din Ungaria.
- Doamna directoare, in Romania nu se stiu prea multe despre romanii din Ungaria si despre scolile romanesti de aici. Cand s-a infiintat Liceul "Nicolae Balcescu" din Giula?
- In 1949 s-a deschis prima scoala medie romaneasca din Ungaria, iar in prezent institutia noastra functioneaza ca liceu, scoala generala si camin de elevi. La inceput, adica intre 1949 si 1960, scoala a functionat in alt sediu, mai in centrul orasului, in localul in care se afla astazi Biblioteca Centrala, si era scoala exclusiv romaneasca, dar cu examene in limba maghiara.
- Astazi in ce limba li se preda copiilor?
- Nu este o scoala in care sa se predea exclusiv in limba romana, dar va pot spune ca limbile romana si maghiara sunt folosite in institutia noastra in proportii rezonabile si realiste. In limba romana predam nu doar gramatica si literatura, ci am introdus si un curs nou de Cultura si civilizatie romaneasca, apoi avem cursuri despre geografia Romaniei, despre istoria si religia tarii, cunostinte care sa-i apropie pe elevi mai mult de originea lor etnica. Si ca o noutate de ultima ora, anul acesta, la bacalaureat, absolventii au sustinut examenele la trei discipline in limba romana.
- Cati elevi s-au inscris pentru anul scolar 2005-2006?
- Pana in prezent avem inscrisi 348 de elevi, insa acest numar se poate schimba pana in toamna. Exista posibilitatea sa se mai inscrie si altii pana in septembrie, este posibil ca unii sa se retraga, in orice caz cifrele nu se vor schimba semnificativ.
- De unde provin elevii care invata la Liceul "Nicolae Balcescu"?
- Din orasul Giula si din localitatile limitrofe granitei ungaro-romane, incepand cu Cenadul Unguresc din judetul Csongrad, apoi judetul Bichis si pana in judetul Hajdu-Bihar. Avem copii din Cenad, Micherechi, Chitighaz, Otlaca Pusta, Aletea si Batania, dar si din judetul Bihor (Ungaria), din localitatile Bedeu, Sacal si Pocei.
- Copiii provin exclusiv din familii apartinand minoritatii romanesti din Ungaria?
- In mare masura, da, as putea spune ca aproximativ 70-80 la suta dintre ei provin din familii romanesti si mixte.
- Colaborati cu institutii de invatamant din Romania?
- Am avut constant astfel de legaturi, iar in ultimii doi ani acestea s-au inmultit. Colaboram foarte bine cu Liceul "Vasile Goldis" din Arad, cu Scoala "Vincentiu Babes" nr. 21 din Timisoara si cu inca o scoala din Varset-Banatul Sarbesc. Cu aceste institutii am pregatit programe culturale comune, am prezentat lectii deschise si chiar am editat o revista pentru elevi.
- Spre ce se indreapta elevii dumneavoastra dupa terminarea studiilor?
- Cei cu disponibilitati intelectuale evidente isi continua studiile in invatamantul universitar din Ungaria, iar de cativa ani si in Romania. Este foarte important ca statul roman asigura anual un numar de burse pentru tinerii nostri care doresc sa invete la facultati din Romania, la diferite specializari.
- Elevii de la liceul pe care il conduceti au toate drepturile de care beneficiaza celelalte scoli din sistemul de invatamant ungar?
- Nu ne putem plange din acest punct de vedere. Daca in legislatia ungara este prevazuta o anumita suma pentru fiecare elev, va pot spune ca, in cazul nostru, al minoritatilor, aceasta suma este ceva mai mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite