Cine te consiliază pentru alegerea facultaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai bună cale de informare este dialogul cu studenţii care învaţă la facultatea pe care doreşti s-o urmezi. Sfaturile părinţilor trebuie să fie pe ultimul loc Filosofie, geografie

Cea mai bună cale de informare este dialogul cu studenţii care învaţă la facultatea pe care doreşti s-o urmezi. Sfaturile părinţilor trebuie să fie pe ultimul loc

Filosofie, geografie sau matematică? Ce specializare mi se potriveşte? Decizia trebuie luată numai după o informare corectă, şi nu după sfaturile părinţilor.

Mădălina F. este elevă în clasa a XII-a la Liceul "George Coşbuc" din Capitală. "Nu ştie încă unde va da admitere. Mama spune că cel mai bine este la ASE, pentru că după absolvire pot spera la un salariu bun, iar cei mai mulţi colegi de clasă se îndreaptă către învăţământul tehnic. Dacă ar fi să aleg ce-mi place, cred că aş urma psihologia", ne-a spus tânăra.

George N. este tot în clasa a XII-a la acelaşi liceu. El spune că ştie deja unde va da examen de admitere. "Mă pregătesc încă din clasa a IX-a să urmez Politehnica. Sunt pasionat de maşini, dar şi de calculatoare, aşa că asta voi face", a explicat tânărul.

Decizia, luată în urma informării

Experţii în educaţie spun că viitorul student ar trebui mai întâi de toate să se informeze. Specialiştii în programe de educaţie cred că alegerea facultăţii e strâns legată de domeniul în care elevii îşi vor dezvolta cariera.

"Cel mai bine ar fi să treci printr-un proces real de introspecţie. Să nu te iei după poveşti de genul că facultatea X e foarte uşoară", afirmă Alexandru Ghiţă, preşedintele Grupului Educativa. Acesta mai spune că elevii ar trebui să înceapă să se gândească la alegerea profilului încă din clasa a Xl-a.

Părinţii, ultimii sfătuitori

În opinia specialiştilor, părinţii ar trebui să fie ultima opţiune atunci când vrem să cerem sfatul pentru profilul în care vrem să studiem. "Alegerea facultăţii e strâns legată de domeniul în care elevii îşi vor dezvolta cariera. Părinţii au propriile lor dorinţe şi frustrări pe care încearcă să le împlinească prin prisma propriilor copii", consideră Alexandru Ghiţă.

Informaţi-vă la facultate!

Elevii ar trebui să stea de vorbă cu studenţii care deja învaţă la profilurile unde vor să studieze şi ei. E important să-ţi consulţi şi prietenii, şi colegii în măsura în care ei îţi pot oferi informaţii utile despre şcoala la care vrei să studiezi. "Sunt şanse mari să descoperi în primii doi ani că nu-ţi place cu adevărat ceea ce faci", spune Alexandru Ghiţă. Experţii pentru programe de carieră consideră că talentul contează în alegerea viitoarei cariere.

Informaţii care pot fi obţinute online

Consilierea online e una dintre opţiunile dezvoltate foarte mult în ultimul an. Elevii de liceu au acum prilejul să se sfătuiască şi să afle părerile studenţilor pe internet.

Bogdan Pantoc, un student din Iaşi, a creat site-ul www.alegefacultatea.ro, pagină de web al cărei scop principal este de a fi un ghid online pentru oricine doreşte să facă o facultate, dar încă nu s-a decis ce să aleagă.

Site-ul cuprinde atât opiniile profesorilor despre ce se învaţă la facultate, dar şi părerile studenţilor din primii ani de studiu.

Cel mai bine ar fi să treci printr-un proces real de introspecţie. Să nu te iei după poveşti de genul că facultatea X e foarte uşoară.
Alexandru Ghiţă,
preşedintele Grupului Educativa

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite