Clasamentul mondial al egalităţii între sexe: România pe 67, Spania pe 11

0
Publicat:
Ultima actualizare:
kidult-pro.blogspot.com
kidult-pro.blogspot.com

Să fii femeie în Spania presupune ceva mai puţine neplăceri comparativ cu un bărbat decât anul trecut. Spania este pe locul 11 în lume din punct de vedere al egalităţii între sexe, conform ultimului raport asupra diferenţelor între sexe al Forumului Economic Mondial (FEM), scrie Publico. În 2009, Spania ocupa doar locul 17.

România, pe locul 67

Studiul, care se realizează în fiecare an, începând cu 2006, a analizat 134 de ţări, din punct de vedere al protagonismului femeilor, comparativ cu bărbaţii, în patru domenii: economie, educaţie, politică şi sănătate.

FEM o situează pe Spania între primele 20 de ţări din lume cu cele mai mici diferenţe dintre bărbaţi şi femei. Clasamentul este condus de patru ţări nordice: Islanda, Norvegia, Finlanda şi Suedia. România se află pe locul 67 al clasamentului, în urma unor ţări precum Ucraina (63), Bulgaria (50), Moldova (34), Uganda (33), Cuba (24) sau Sri Lanka (16). Anul trecut, ţara noastră s-a situat pe locul 70, la fel ca în 2008.

"Mai multă egalitate între bărbaţi şi femei, mai multă prosperitate"

"Diferenţele între sexe sunt direct legate de o înaltă competitivitate economică. Femeile trebuie tratate egal dacă o ţară doreşte să crească şi să fie prosperă. Încă avem nevoie de o revoluţie adevarată în acest domeniu, avem nevoie să creăm un sistem de valori mai integrat, cu toate noile instituţii", spune liderul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab.

Studiul remarcă faptul că Statele Unite ale Americii, clasate pe locul 19, se află pentru prima dată între primele 20 de ţări din lume cu cea mai mică inegalitate între sexe. În 2009, SUA se aflau pe locul 31.

În schimb, Franţa pierde multe poziţii faţă de clasamentul din 2009, când ocupa locul 18. Autorii studiului spun că una dintre cauzele pentru care acum Franţa este doar pe locul 46 este faptul că statul condus de Sarkozy are mai puţine femei în Guvern. În 2009, aproape jumătate dintre miniştri (47%), erau femei. În acest an, femeile reprezintă doar 26% din Executiv.

Citeşte pe adevarul.es care au fost cele mai bune clasări ale României în acest ranking, cine este de cinci ani codaşa clasamentului şi de ce Spania a ajuns aproape de Top 10 al egalităţii între sexe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite