Mulţi chemaţi, puţini aleşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi chemaţi, puţini aleşi
Mulţi chemaţi, puţini aleşi

Statisticile arată că numai jumătate din absolvenţii de Teologie ajung să practice efectiv preoţia La Teologie ajungi după ce l-ai găsit pe Dumnezeu. În fiecare an, sute de băieţi

Statisticile arată că numai jumătate din absolvenţii de Teologie ajung să practice efectiv preoţia

La Teologie ajungi după ce l-ai găsit pe Dumnezeu. În fiecare an, sute de băieţi şi fete dau admitere la această facultate, însă locurile în parohii sunt limitate.

Profesorii şi studenţii de la teologie spun că preoţia nu este de fapt o profesie. "Un adevărat preot se dedică total lui Dumnezeu. Cei care consideră preoţia o profesie văd în ea o achitare de anumite datorii", spune Ciprian Meştereanu, şeful promoţiei de absolvenţi din acest an de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

El a ales teologia pentru că l-a avut ca model pe tatăl lui, care a fost tot preot. "E greu de definit vocaţia în teologie. Aici vii după ce l-ai găsit pe Dumnezeu", mai spune băiatul. Ciprian nu are o definiţie pentru vocaţie în cazul teologiei, el crede că Dumnezeu e ca setea: "Uneori, chiar dacă nu e cald, tot ţi se face sete". El îşi va continua studiile cu masteratul.

Exemplul personal contează cel mai mult

La teologie, dau examen şi multe fete. Ele ştiu că singura şansă pentru ele e să devină profesoare de religie. "Înainte să dau la facultate, am fost destul de implicată în viaţa bisericii. Teologia a fost prima mea dragoste", declară Andreea Popescu, o absolventă de 23 de ani. Ea spune însă că viaţa bisericii e diferită de teologie. În prezent, Andreea lucrează într-o librărie de cărţi religioase.

Ea declară că principalul motiv pentru care a ales să studieze teologia a fost că a vrut să ajute oamenii. "Tu, ca teolog, poţi să-i ajuţi pe oameni, să le arăţi că pot fi fericiţi", susţine Andreea. Cel mai uşor mod de a face acest lucru e prin exemplul personal.

Alexandru Prelipceanu e un alt absolvent care în această vară va pleca în Grecia, la Tesalonic, pentru a-şi continua studiile. "Nu e suficient să ai credinţă, trebuie ca permanent să o cultivi", arată Alexandru. În opinia lui, teologia îţi deschide multe perspective. "După absolvirea Teologiei, poţi fi preot, profesor de religie sau munci într-un centru umanitar", a detaliat Alexandru.

Au rămas patru ani de studiu

Chiar dacă România aplică prevederile Procesului Bologna, prin care studiile de licenţă durează trei ani, la teologie facultatea durează patru ani. "Pentru că e vorba de o facultate vocaţională, care presupune o pregătire specială, am considerat că e nevoie de mai multe ore practice", spune Emil Băbuş, părintele prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă.

Un preot adevărat se formează de-a lungul anilor, iar prima condiţie e să crezi în Dumnezeu. "Dacă nu-i iubeşti pe oameni, n-ai ce căuta la teologie", mai spune părintele prodecan. El însuşi are o poveste interesantă pentru care a ales teologia. La doi ani, medicii nu-i mai dădeau nicio şansă de supravieţuire, dar, cu toate acestea, a trăit.

Ca mulţumire că a trăit, s-a hotărât să dea la teologie. "Un preot are o misiune dificilă. Pe lângă slujbele de sărbători sau de seară, el trebuie să fie un duhovnic pentru comunitatea din care face parte", a conchis părintele prodecan.

Arta sacră, o specializare căutată

Chiar dacă anual sute de tineri aleg să dea examen la teologie, statisticile arată că numai jumătate din absolvenţi ajung să practice efectiv preoţia. Unul dintre motivele pentru care unii absolvenţi nu devin preoţi e că nu sunt locuri suficiente în parohii.

Pentru anul universitar 2008-2009, numai la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea din Bucureşti sunt 130 de locuri bugetate şi 120 de locuri cu taxă la specializarea teologie ortodoxă pastorală. La teologie ortodoxă didactică sunt 50 de locuri fără taxă şi 50 cu taxă. Mai sunt scoase la concurs alte 50 de locuri fără taxă şi 50 de locuri cu taxă la teologie socială.

O altă secţiune căutată e arta sacră, unde există 50 de locuri cu taxă şi alte 50 de locuri bugetate. În funcţie de profil, la stabilirea mediei de admitere sunt luate în calcul şi media generală a anilor de liceu, precum şi cea de la bacalaureat.

Îndatoriri ale studenţilor la Teologie

Să aibă o ţinută adecvată în spaţiul bisericii şi în afara ei

Să aibă un duhovnic (îndrumător sufletesc)

Să participe cu regularitate la serviciul religios

Calendarul admiterii

14-19 iulie - înscrierea candidaţilor

21 iulie - probă eliminatorie de desen

21 iulie - examen teologie dogmatică ortodoxă

23 iulie - afişarea rezultatelor

Eu am vrut să-mi continui studiile de la Seminarul Teologic şi să mă specializez în teologie patristică. Dacă vrei să urmezi teologia, trebuie să ai răbdare şi să simţi că eşti chemat pentru teologie, iar dacă nu ai vocaţie, trebuie s-o cauţi.
Alexandru Prelipceanu,
24 de ani, absolvent


Am ales teologia influenţată de mai mulţi factori. Cel mai mult m-a influenţat bunica mea, care a fost un model pentru mine. Am vrut de fapt să-i ajut pe oameni. Ca teolog, pot să le arăt oamenilor că pot fi fericiţi.
Andreea Popescu,
23 de ani, absolvent


Am dat la teologie avându-l model pe tatăl meu, care a fost preot. Nu cred că teologia trebuie luată ca o profesie, e o slujire. Atunci când te hotărăşti să o urmezi, trebuie să te dedici total lui Dumnezeu. Preotul nu poate fi preot numai în biserică.
Ciprian Meştereanu,
24 de ani, absolvent

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite