În 2009, 2.400 de copii expuşi riscului de a fi exploataţi prin muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Salvaţi Copiii România trage un semnal de alarmă asupra numărului îngrijorător de copii în risc de a fi exploataţi prin muncă, în condiţiile în care nivelul de trai este grav afectat de criza economică.

Cerşetoria, spãlatul parbrizelor şi colectarea deşeurilor sunt modalităţi des întâlnite de exploatare a copiilor. Potrivit datelor oficiale transmise organizaţiei Salvaţi Copiii România de către ANPFDC, în decembrie 2009, 412 copii din România erau exploataţi prin muncă.

Cu toate acestea, realitatea de pe teren indică o statistică mult mai dramatică: în decembrie 2009, în centrele educaţionale Salvaţi Copiii au fost instrumentate cazurile a 2.405 de copii expuşi riscului de a fi exploataţi prin muncă, informeazã AmosNews.

Conform Raportului privind munca copiilor în România, realizat în anul 2004 de Institutul Naţional de Statistică, numărul copiilor implicaţi în forme grave de muncă în mediul urban şi rural este de aproximativ 70.000, 8,8% dintre aceştia desfăşurând activităţi grele, iar in 96,6% din cazuri fiind ignorate reglementările privind vârsta si durata muncii. Majoritatea sunt copii aflaţi in mediul rural, obligaţi de către părinţii lor sa contribuie la activitatile gospodaresti, dar pot fi întâlniţi copii care muncesc şi în mediul urban. În mediul urban majoritatea copiilor implicaţi în forme grave de muncă cerşesc pentru a contribui la supravieţuirea familiilor lor.

Din perspectiva drepturilor copilului, cerşetoria reprezintă una dintre cele mai grave forme de exploatare prin muncă a copilului, indiferent de motivaţiile părinţilor sau adulţilor cărora le sunt încredinţaţi copiii. Cerşetoria este o consecinţă a excluderii sociale prin acces limitat la servicii sociale sau educaţionale pentru copilul care cerşeşte sau familia acestuia.

Din punct de vedere juridic, Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului prevede pedepse cu închisoarea până la 7 ani pentru persoanele care obligă copiii să cerşească, iar Codul Penal prevede pedepse cu închisoare de la 3 la 15 ani pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate copiilor.

„A da bani copiilor care cerşesc înseamnă să perpetuezi o situaţie dramatică, în care ei sunt exploataţi de către adulţii, de cele mai multe ori proprii părinţi. Privaţi de copilărie şi de drepturile fundamentale la educaţie, joacă şi odihnă, acestor copii li se interzice, de fapt, şansa la un viitor onest", a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Organizaţia Salvaţi Copiii România desfăşoară, pentru cel de-al cincilea an consecutiv, campania de combatere a exploatării prin muncă a copilului, pusă sub semnul descurajării cerşetoriei în rândul copiilor.

Pe 14 iunie 2010, copiii incluşi în programele Salvaţi Copiii, alături de alţi copii de la Direcţiile Generale de Asistenţă Socială din cele 6 sectoare ale Capitalei, au desenat pe asfalt, în parcul Cişmigiu, pentru a sensibiliza atât opinia publică, cât şi autorităţile. În acest context, Salvaţi Copiii România va lansa ghidul "Servicii sociale din Bucureşti destinate copiilor exploataţi prin muncă", ediţia a II-a.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite