Guvernul a aprobat proiectul privind legea unitară a pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, a declarat premierul Emil Boc după şedinţa de Guvern.

Documentul va fi trimis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului.

Ţeful guvernului a precizat că fără o reformă a sistemului, statul va trebui să împrumute bugetul de pensii cu miliarde de euro pentru a putea achita pensiile.

"Dacă menţinem actualul sistem va trebui să împrumutăm cu miliarde de euro bugetul de pensii pentru a putea plăti pensiile", a declarat Emil Boc.

"Este nevoie de o lege nouă a pensiilor în România, în condiţiile în care în 2009, bugetul de stat a împrumutat bugetul de pnesii cu 1,5 miliarde de euro. În 2010, 1,7 miliarde de euro se duc la bugetul de pensii", a precizat şeful Executivului.

Primul ministru a identificat trei probleme ale actualului sistem:

- creşterea cu 50% a pensionării pe motive de invaliditate

- triplarea numărului de pensionări anticipate

- raport profund inechitabil între cea mai mică pensie şi cea mai mică, de peste 100 de ori. Astfel, cea mai mică pensie este de 350 de lei, iar cea mai mare este de 37.000 de lei.

Actul normativ prevede şi creşterea vârstei de pensionare.

Potrivit lui Emil Boc, în prezent, există peste 80 de acte normative care reglementează, într-o formă sau alta, sistemul de pensii.

Proiectul de act normativ  va fi dezbătut în Parlament, şi va fi aplicat, cel ma probabil, din 1 ianuarie 2011.

Emil Boc a precizat că noul sistem de pensii va fi construit pe baza principiului contributivătăţii, care ar trebui să elimine privilegiile şi inechităţile din sistem.

"În termen de 5 luni de zile de la intrarea în vigoare a legii, aceste legi speciale vor fi recalcultate pe baza principiului contributivităţii", a declarat primul ministru. Potrivit acestuia, circa 180.000 de persoane beneficiază în România de pensii speciale şi din aceştea doar 15% vor fi afectate de recalcularea pensiilor.

"Militarii care au pensii de până la 30 de milioane de lei vechi nu sunt vizaţi de recalculare", a ţinut să precizeze Emil Boc.

"Scăderile de pensii speciale au loc acolo unde a fost stabilită ca pensia să fie 80% din veniturile din ultima lună", a precizat Emil Boc.

Şeful Guvernului a precizat că prin recalculare  nu se afectează principiul netroactivităţii. "S-ar afecta dacă le-am spune oamenilor să returneze sumele de bani primite în trecut", a adăugat primul-ministru.

Cresc garanţiile pentru "Prima Casă"

Guvernul va adopta în şedinţa de săptămâna viitoare actul normativ care reglementează, în 2010, Programul Prima Casă.

Noul program va fi ghidat după două principii:

-partajarea garanţiilor guvernamentale pentru case terminate înainte de 1 ianuarie 2010

-suplimentarea sau chiar dublarea plafonului de garanţii pentru cei care construiesc de la zero.

De asemenea, suma maximă garantată de stat  va rămâne 60.000 de euro pentru cei care cumpără locuinţe gata finalizate şi va creşte în cazul celor care decid să achiziţioneze locuinţe care vor fi construite de la zero.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite