Cum puteţi economisi peste 200 de euro pe an ca şofer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Industriei şi Direcţi Generală a Traficului din Spania ne învaţă printr-o serie de recomandări universal valabile pentru şoferi, care, aplicate corect, ajută la economisirea a 266 de euro anual în combustibil.

Soluţie de economisire: Nu mai ardeţi gazul de pomană!

Reducerea limitei de viteză pe autostradă la 110 kilometri pe oră permite o economie de 15% la benzină şi 11% la motorină, conform Guvernului spaniol. Chiar şi aşa, economia de carburanţi la volan nu depinde doar de viteză, ci şi de vechimea autoturismului şi de modul de condus. O persoană care parcurge 15.000 de kilometri pe an poate economisi 266 de euro anual dacă urmează recomandările despre şofatul eficient redactate, împreună, de Ministerului Industriilor, Direcţia Generală de Trafic (DGT), şoferi şi fabricanţi. Cum preţurile la carburanţi sunt similare în România şi Spania, recomandările se pot aplica şi de şoferii români, iar suma economisită poate fi, la rândul ei, apropiată.

Pornirea: Fără a apăsa acceleraţia

La motoarele pe benzină, se poate iniţia mişcarea de pe loc imediat după pornirea motorului. La cele diesel, este recomandat să aşteptaţi câteva secunde înainte de a porni de pe loc.

Schimbarea vitezelor: Turaţii scăzute

Folosiţi viteza întâi doar pentru plecarea de pe loc şi schimbaţi în a doua după şase metri parcurşi. Treceţi în a treia de la 30 km/h, schimbaţi în a patra după 40 km/h şi în a cincea după 50 km/h. În oraşe, se recomandă utilizarea vitezelor a patra şi a cincea, pentru un număr mic de turaţii.

Viteza: Evitaţi schimbările de viteză ce nu sunt necesare

Menţineţi o viteză uniformă, evitaţi frânele, acceleraţiile şi schimbările de viteză dacă acestea nu sunt necesare.

Decelerare: Reduceţi cât mai târziu posibil

Ridicaţi piciorul de pe acceleraţie şi lăsaţi maşina să ruleze în viteza în care e în acel moment. Franaţi uşor cu pedala de frână şi schimbaţi într-o treaptă de viteză inferioară cât mai târziu posibil.

Citeşte mai multe recomandări pe adevarul.es.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite