Rezultatele dezastruoase la Bac - nivelul real al elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata scăzută de promovabilitate la Bacalaureatul din acest an ar putea revitaliza domeniul meseriilor tradiţionale, din ce în ce mai puţin căutate de tinerii în ultimii ani.

Ciprian Cicu, expert în educaţie la Centrul Român pentru Politici Europene, spune că rezultatele examenului arată că sistemul de educaţie intră în normalitate. „Într-un sistem de învăţământ normal procentul de promovabilitate este de 80%, nu 95-97% cum a fost în anii trecuţi, dacă ne referim la sesiunea de vară. După parerea mea în această sesiune procentul a fost mai mic în urma măsurilor antifraudă luate de minister. Rezultatul la Bac pare dramatic, dar reflectă adevărata pregătire a elevilor. Cu certitudine nivelul educaţiei a scăzut de la an la an. Profesorii sunt nemotivaţi, managerii au au pârghiile necesare pentru a-i motiva. Este vina şi elevilor care şi-au pierdut interesul pentru şcoală. Modelele sociale arată că nu ai nevoie de prea multă carte pentru a reuşi.”
Rata scăzută de promovabilitate la Bacalaureatul din acest an ar putea revitaliza domeniul meseriilor tradiţionale, din ce în ce mai puţin căutate de tinerii în ultimii ani.
Camelia Stănculescu, General Manager al firmei de recrutare Manpower Romania,  spune că „rata de promovabilitate trebuie corelată cu intenţiile liceenilor de a merge mai departe. Dacă cei care nu au luat examenul, se gândesc să se angajeze şi nu doar să aştepte până la următorul examen, se poate ajunge la o tendinţă de îndreptare a tineriilor către meserii tradiţionale fiindcă există într-adevăr o lipsă a muncitorilor calificaţi. În nici o ţară din lume, obiectivul nu ar trebui să fie neapărat completarea tuturor formelor de studii, ci corelarea abilităţilor unui om cu o meserie, profesie anume, pe care să o facă cu pasiune şi eficienţă“, subliniază Camelia Stănculescu.
Gradul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat, la nivel naţional, a fost de doar 32,31% în sesiunea din toamnă, a anunţat Ministerul Educaţiei. În prima sesiunea a examenului, cea din vară, rata de promovabilitate la sesiunea din vară  a fost de  69,3%, cea mai mică din ultimul deceniu.
Anul trecut, procentul candidatilor care au promovat examenul a fost de 78%.
Dragoş Gheban, Business Development Manager la compania de recrutare Catalyst Solutions, spune că unele firme au programe  proprii prin care îşi pregătesc viitorii angajaţi. „Singurul efect, nu foarte îngrijorător,este că unele firme îşi pierd viitorii angajaţi fiindcă trebuie să aştepte ca aceştia să se pregătească pentru a lua examenul în viitoarea sesiune, anul viitor, ne referim aici la liceele cu pregătire profesională.“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite