“Le Monde”: Ţiganii din Frânceşti “care vor să sfideze prejudecăţile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mijlocul unor dezbateri mediatice puternice în jurul chestiunii rome care a atras atenţia Europei, publicaţia franceză "Le Monde" prezintă povestea a aproximativ 20 de ţigani din comuna vâlceană Frânceşti, care lucrează la un atelier de tâmplărie înfiinţat cu fonduri europene. "Am vrut să demonstrăm că şi noi suntem în stare să facem o treabă bună" - susţin cei 23 de romi "care vor să sfideze prejudecăţile", scrie "

"De regulă, când ne vede lumea în atelier, crede că suntem acolo ca să furăm", povesteşte Robert Apostolache, un ţigan în vârstă de 37 de ani, care lucrează la atelierul de tâmplărie din Frânceşti, comuna cu aproximativ 5.800 de locuitori, dintre care 40% sunt de etnie romă.

Citiţi şi:
40 de romi protestează în faţa Ambasadei Franţei la Bucureşti

38% din români se tem de întoarcerea romilor din UE

Romii au aruncat şampania şi parfumul

În timp ce România, ca ţară, a fost criticată recent pentru slaba absorbţie a fondurilor europene şi pentru lipsa sprijinului financiar acordat comunităţii rome, Primăria din Frânceşti a demarat un proiect prin care 23 de ţigani, 19 bărbaţi şi patru femei, şi-au găsit locuri de muncă la un atelier de tâmplărie. "Pun suflet în lucrările lor", spune directoarea atelierului, Meda Bădiţa-Zărnescu, care adaugă cu părere de rău: "E păcat că ne confruntăm cu atâtea obstacole pentru a obţine finanţarea promisă".

Demarat în decembrie 2009, proiectul primăriei din Frânceşti este unul din cele 26 de astfel de iniţiative adresate acestei minorităţi. Acţiunea este finanţată în mare parte de Uniunea Europeană, statul român fiind obligat să asigure 15% din suma totală de 360.000 de euro la care este estimat proiectul. "Însă guvernul român întârzie să vireze banii", notează "Le Monde", motiv pentru care cei 23 de ţigani angajaţi îşi primesc salariile de 260 de euro cu până la patru luni întârziere. Totuşi, activitatea în atelierul de tâmplărie continuă. În timp ce asteaptă virarea banilor promişi pentru a putea cumpăra o furgonetă, ţiganii se folosesc de o cărută trasă de cai pentru livrarea lucrărilor.

Publicaţia "Le Monde" notează şi eforturile primarului Daniel Nicolaescu, care susţine: "Aş fi în stare să nu dorm o săptămână doar ca să pun acest proiect pe picioare". Edilul localităţii, în vârstă de 45 de ani, s-a angajat la obţinerea de fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii în comună şi, mai ales, pentru creeare de noi posibilităţi de angajare pentru romi. "Ţiganii nu sunt obişnuiţi cu un loc de muncă stabil", explică primarul. În lipsa unor mijloace de subzistenţă şi neştiind încotro să meargă, romii s-au stabilit în împrejurimile comunei, adaugă Nicolaescu.

Totodată, în ciuda faptului că din 15 proiecte depuse numai "două-trei" au fost acceptate, primarul din Frânceşti a zis că nu renunţă aşa uşor. Afirmaţiilor lui sunt făcute în contextul acuzaţiilor autorităţilor de la Paris, potrivit cărora statul român nu se foloseşte în mod eficient de fondurile nerambursabile pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai a 530.000 de romi, din totalul de 2,5 milioane de ţigani cu cetăţenie română care locuiesc oficial în România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite