La 20 de ani, consilier al ministrului educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Trifan, student la ASE şi la Universitatea din Bucureşti, caută cele mai potrivite răspunsuri la întrebările colegilor săi Elevii au învăţat că nu tot ce spun profesorii este

George Trifan, student la ASE şi la Universitatea din Bucureşti, caută cele mai potrivite răspunsuri la întrebările colegilor săi

Elevii au învăţat că nu tot ce spun profesorii este neapărat bine sau corect. Pentru asta apelează la ajutorul consilierului pentru problemele elevilor, al secretarului de stat din învăţământul preuniversitar, care îi îndrumă şi le oferă informaţii.

George Trifan are 20 de ani şi ocupă acest post încă din martie 2005. Pe lângă responsabilitatea pe care o are faţă de elevi, mai este şi student la două faculăţi: Informatică, din cadrul Universităţii Bucureşti, şi Cibernetică, la ASE.

Consilierii din şcoli, doar de formă

Despre problemele cu care elevii au venit la el, George spune că sunt foarte variate. Cele mai multe însă au venit din mediul rural, unde există o mare problemă de comunicare, iar elevii nu-şi cunosc drepturile. A întâlnit atât întrebări haioase, cât şi cazuri revoltătoare. "Deşi încă se află pe băncile şcolilor, elevii trebuie să fie consultaţi în legătură cu deciziile care se iau, pentru că acestea îi vizează în mod direct", spune George.

Consilierul adaugă că există câte un reprezentat al elevilor în fiecare unitate de învăţâmânt, dar propunerile şi părerile lor nu sunt luate în considerare.

Părul lung aduce notă mică la purtare

George a fost mirat cât de departe poate merge imaginaţia unei diriginte care scădea nota la purtare fetelor pentru că acestea au părul prea lung în concepţia ei. "O fată m-a întrebat la ce lungime a părului se scade nota la purtare şi cu cât. Am primit chiar şi poze ca să văd dacă are părul prea lung! Mulţi dintre şcolari nu ştiu că, dacă primesc o notă mică, pot face contestaţie", adaugă consilierul elevilor.

Nici cazurile venite din partea etniei rome nu au lipsit din agenda sa. În urmă cu câteva luni, un bărbat a iscat un scandal imens pentru că fiul său a fost exmatriculat. Motivul pe care acesta l-a invocat a fost discriminarea rasială. "Elevul de clasa a II-a îşi bătea colegii, vorbea foarte urât cu toată lumea şi chiar de faţă cu mine a spart un tablou. Nimic nu părea să-l facă să fie ascultător sau cuminte. Pentru astfel de lucruri, orice elev ar fi fost dat afară", crede George Trofin. O altă elevă de etnie romă era foarte revoltată pentru că i se dăduse nota 8 la purtare din cauză că rămăsese însărcinată în clasa a Xl-a. În urma anchetei desfăşurate a ieşit la iveală faptul că, de fapt, nota îi fusese scăzută din cauza sutelor de absenţe nemotivate şi a obrăzniciei fetei.

Elevă bolnavă de epilepsie, respinsă de colegi

Există însă nedreptăţi care nu pot fi trecute cu vederea. Este cazul unei tinere bolnave de epilepsie, căreia îi era refuzat dreptul de a învăţa alături de alţi elevi, deşi avea certificat legal că este integrabilă într-un colectiv. Aceasta făcea parte dintr-o familie modestă, mama ei renunţase la muncă pentru a o putea însoţi la şcoală şi astfel a reuşit să ajungă până în clasa a VII-a. O altă problemă dificilă cu care s-a confruntat tânărul a fost legată de metodologia în care sunt stipulate condiţiile în care se poate face promovabilitatea a doi ani şcolari pentru elevii merituoşi. "Nu ştiu ce răspuns aş putea da dacă un olimpic m-ar întreba de acest lucru, pentru că am întrebat şi nimeni din minister nu a ştiut să-mi dea un răspuns pentru că nu s-a găsit nicio metodologie", mai adaugă George. Pe adresa de mail a consilierului s-au mai primit întrebări cu privire la echivalarea studiilor, transferuri în străinătate şi nelămuriri legate de teza unică. George Trifan primeşte zilnic cel puţin cinci mesaje, iar acestea se înmulţesc în perioada examenelor naţionale, când acestea ajung la 50 pe zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite