La 60 de ani e candidat la bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

candidaţi care au susţinut, ieri, în întreaga ţară, proba scrisă la limba şi literatura română şi, în acelaşi timp, unul dintre cei aproximativ 6.800 de absolvenţi de liceu care au dat

candidaţi care au susţinut, ieri, în întreaga ţară, proba scrisă la limba şi literatura română şi, în acelaşi timp, unul dintre cei aproximativ 6.800 de absolvenţi de liceu care au dat proba scrisă la română în Capitală.
Ion Răduţ a terminat Liceul "Alexandru Ioan Cuza" în 1969 şi-a decis să facă acum ceva ce n-a făcut la timpul său. "Am terminat liceul la seral şi-am neglijat atunci să dau examenul. Am făcut apoi o şcoală tehnică de maiştri, am început să lucrez, pe şantier, în provincie, şi anii au trecut... În 2005 am dat pentru prima oară bacalaureatul, pentru că aveam nevoie de diplomă la serviciu, iar diploma contează şi la pensie. Mai am trei ani până atunci. Anul trecut, am luat note de trecere la toate probele, mai puţin la română, aşa că asta e singura probă pe care o dau acum", spune Ion Răduţ, împăcat cu sine şi cu alegerea sa. şi-n 2005, a tratat examenul cu toată seriozitatea: "Am făcut meditaţii la toate probele, la Istorie, la Biologie, la Matematică, la Limba Rusă... Că, să ştiţi, bacalaureatul nu-i un examen uşor. M-am pregătit singur la română, gândindu-mă că e mai aproape de mine, că o să mă descurc. Am luat 7.50 la oral, iar la scris am picat. Aşa că, anul acesta, am făcut pregătire şi la română şi sper ca lucrurile să iasă bine de data asta", mai spune candidatul care face notă discordantă printre cei aproape 300 de tineri şi mai puţin tineri care dau proba scrisă la limba şi literatura română la Liceul Teoretic "Grigore Moisil" din Capitală. şef de lot şi şef de şantier pe parcursul anilor, Ion Răduţ şi-a pus în gând să obţină diploma de bacalaureat, în ciuda diverselor reacţii pe care le-a stârnit decizia sa. "Cei doi copii ai mei, de 29 şi de 31 de ani, glumesc cu mine pe tema asta. Anul trecut, însă, când am picat la română, m-au încurajat:
Lasă, ai picat doar o probă din şapte, o să iei româna la anul!
"

"Clar de inimă", la română - scris
Pentru proba scrisă la limba şi literatura română a bacalaureatului de toamnă, inspectorii SNEE au propus cinci variante de subiecte, cu două mai multe decât se obişnuia, iar secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Dumitru Matei, a extras, ieri dimineaţă, varianta cu numărul 1. Primul subiect a avut în centrul său trei strofe din poezia "Clar de inimă" a lui Nichita Stănescu, la cel de-al doilea, candidaţilor li s-a cerut să redacteze o scrisoare familială, adresată unui unchi plecat de multă vreme în străinătate, iar la punctul trei, cei aproape 31.000 de candidaţi care au susţinut proba scrisă la română în întreaga ţară au avut de realizat un eseu de 2-4 pagini în care să prezinte "particularităţile discursului în romanul de tip obiectiv/subiectiv, făcând referire la o operă literară studiată".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite