Românii, europenii cu cel mai lung program de muncă şi cele mai puţine zile de concediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii muncesc mult şi se odihnesc puţin - aceasta este concluzia unei analize Eurofound, desfăşurată la nivelul Uniunii Europene. Potrivit studiilor efectuate, românii lucrează cele mai multe ore pe săptămână şi au cele mai puţine zile de concediu pe an, în rândul celorlalţi cetăţeni europeni.

În timp ce francezii muncesc doar 35 de ore pe săptămână, programul de lucru al românilor, alături de cel al maltezilor şi al britanicilor, presupune cel puţin 40 de ore pe săptămână.

Analiza Eurofound arată, totodată, că media zilelor de concediu care se acordă în toate cele 27 de state UE este de aproape 25 de zile. Cei mai norocoşi sunt germanii şi danezii care pot beneficia de 30 de zile de concediu plătit, pe an, în timp ce românii primesc cel mult 20 de zile libere, cu plată.

Unul din doi angajaţi români munceşte zilnic peste program

Dintre vechile state membre, cel mai mult au muncit luxemburghezii, britanicii şi germanii, iar cel mai puţin finlandezii, irlandezii şi francezii, informează incont.ro. În ţări precum Ungaria, Slovacia, Bulgaria sau Portugalia, timpul petrecut la serviciu a crescut cu mai puţin de o oră pe săptămână. În acelaşi timp, în Danemarca, România, Luxemburg sau Suedia, timpul săptămânal de lucru a crescut cu până la două ore faţă de prevederile legale.

Potrivit legii, angajaţii români, bulgari, maltezi, polonezi şi lituaniei sunt obilgaţi să petreacă 40 de ore pe săptămână la serviciu. Belgienii muncesc 38 de ore, danezii, 37 de ore, iar francezii, 35 de ore.

Totuşi, dincolo de legislaţia naţională, un sondaj myjob.ro arată că peste 50% din angajaţii din România fac zilnic ore suplimentare la serviciu.

Citeşte pe adevarul.es cum explică specialiştii acest fenomen

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite