Cum alegem profilul în care studiem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii şi consilierii le recomandă liceenilor să urmeze specializarea în funcţie de abilităţile pe care le au. Geografie, limbi străine, matematică sau informatică? Ce specializare ar

Profesorii şi consilierii le recomandă liceenilor să urmeze specializarea în funcţie de abilităţile pe care le au.

Geografie, limbi străine, matematică sau informatică? Ce specializare ar trebui să-mi aleg la facultate? Profesorii spun că elevii aleg în funcţie de lucrurile pe care vor să le facă în viitor, în timp ce specialiştii în programe de educaţie susţin că alegerea facultăţii este o hotărâre importantă pe care absolvenţii de liceu ar trebui să o ia în funcţie de aptitudinile lor. Specialiştii în programe de educaţie cred însă că alegerea facultăţii e strâns legată de domeniul în care elevii îşi vor dezvolta cariera.

În unele dintre şcoli au fost amenajate spaţii speciale, în care elevii au acces la calculatoare şi broşuri şi pliante despre facultăţi. Profesorii spun că la orele de dirigenţie au făcut cursuri speciale despre carieră. "La şcoală primesc informaţia, dar ei aleg apoi unde vor merge. Mi se pare important să discuţi cu ei nişte chestii de principiu, astfel încât ei să ştie ce abilităţi au şi cum o să le folosească", spune Adriana Ţepelea, directorul de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul".

Aceasta adaugă că, la orele de carieră, elevii sunt provocaţi la discuţii, astfel încât ei să-şi dea seama ce vor să facă. "Din câte am observat, cei mai mulţi dintre ei vor să ştie ce abilităţi au şi cum o să le folosească", mai spune Adriana Ţepelea. La Colegiul Naţional "Ion Luca Caragiale", elevii fac cursuri de carieră. "Ei se orientează în funcţie de cererea de pe piaţă. La ultimul curs despre carieră, le-am cerut să definească ce înseamnă pentru ei o carieră de succes", spune Livia Iliescu, consilierul pedagogic de la Liceul "Ioan Luca Caragiale".

Specialiştii în programele de carieră spun că elevii ar trebui să se gândească la ce vor să facă încă de la începutul liceului. Elevii ar trebui să stea de vorbă cu studenţii care deja învaţă la profilurile unde vor să studieze şi ei. Alexandru Ghiţă de la Grupul Educativa spune că e important să-ţi consulţi şi prietenii, şi colegii în măsura în care ei îţi pot oferi informaţii utile despre şcoala la care vrei să studiezi.

"Sunt şanse mari să descoperi în primii doi ani că nu-ţi place cu adevărat ceea ce faci", spune Alexandru Ghiţă. Experţii pentru programe de carieră consideră că talentul contează în alegerea viitoarei cariere. "Dacă alegi un domeniu numai pentru nivelul salarial, atunci vei reuşi numai cu mult efort, mai mult decât ar fi necesar în domeniul pentru care eşti talentat", spune Dragoş Gheban, Bussiness Development Manager de la Catalyst Solutions.

Experţii pentru programe de carieră consideră că talentul contează în alegerea viitoarei cariere

Patricia Vlad, clasa a X-a,
Liceul "Mihai Viteazul"

"Am ales Facultatea de Medicină. Îmi place foarte mult anatomia şi fac şi sport. Eu fac patinaj artistic. E prima opţiune, dar mai am timp de gândire până termin liceul. Părinţii numai mi-au atras atenţia că mă angajez la un efort foarte mare". Patricia spune că atunci când vede că un om are nevoie de ajutor, atunci nu dă înapoi.

Andrei Sachelarescu, clasa a XI-a

"Vreau automatică sau calculatoare, sau matematică, sau fizică superioară. Aş vrea să studiez fie în Franţa, fie în Statele Unite ale Americii. Acum mă pregătesc să dau examen la SAT1 şi SAT 2."

Andra
Constantinescu,
clasa a XI-a

"Eu mă îndrept spre matematică aplicată. Nu mi-a impus nimeni să dau la matematică. Vreau să aflu mai multe despre matematică."

Elevii se orientează în funcţie de cererea de pe piaţă. La ultimul curs despre carieră, le-am cerut să definească ce înseamnă pentru ei o carieră de succes.

Livia Iliescu,
consilier pedagogic

Elevii de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" se pregătesc din vreme pentru viitoarea carieră

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite