"Acolo poti alege ceea ce-ti place si stii sa faci mai bine"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dana Danielescu are 17 ani si este eleva in clasa a XII-a la Liceul "White Pigeon" din White Pigeon, Michigan. Pana in toamna trecuta, a fost eleva a Liceului Teoretic "Traian" din Constanta, la

Dana Danielescu are 17 ani si este eleva in clasa a XII-a la Liceul "White Pigeon" din White Pigeon, Michigan. Pana in toamna trecuta, a fost eleva a Liceului Teoretic "Traian" din Constanta, la profilul uman, unde a studiat intensiv limbile straine. Acest an scolar il urmeaza in Statele Unite, in cadrul unui program de studii acreditat de Departamentul de Stat al SUA. Dana Danielescu si parintii sai au ales un liceu american "pentru a invata engleza mult mai bine, pentru a invata sa fiu pe cont propriu, sa iau decizii de una singura, sa ma maturizez". Ea locuieste la o familie de americani, care o ajuta sa treaca peste momentele in care si-ar dori sa fie la Constanta. In exclusivitate, Adevarul a contactat-o pe Dana pentru a povesti cum e sa fii elev in "tara tuturor posibilitatilor".
"Nu se invata cu foaia si creionul"
Dana studiaza in prezent doar 7 cursuri: istoria Americii, contabilitate, informatica (calculatoare), spaniola, aerobic si fitness, sociologie si engleza. In urmatorul semestru are sansa sa schimbe unele cursuri, daca doreste. "Materia este mult mai usoara. Lucrul acesta m-a socat cand am venit aici. In tot ceea ce fac, ei incearca sa simplifice. La matematica nu se foloseste foaia si creionul cu care faci calculele, ci se foloseste un calculator special, de aceea mi-a fost greu sa ma adaptez cand a venit vorba de matematica mai avansata", ne-a spus Dana. Si evaluarea elevilor este diferita de cea de la noi: "Elevii sunt ascultati la majoritatea orelor, se dau teste dupa cateva lectii parcurse. Se pune baza foarte mult pe proiecte de lunga durata, care urmeaza sa fie prezentate, sau pe eseuri". Un alt lucru care a surprins-o pe Dana este ca, in Statele Unite, temele pentru acasa nu sunt asa de multe ca la noi. Ea crede ca scoala americana este intr-un fel mai buna decat cea romaneasca, deoarece "elevul nu este intr-un stres continuu ca urmare a faptului ca trebuie sa invete la toate materiile. Copilul poate alege ceea ce ii place si ceea ce stie sa faca mai bine". Pe Dana, profesorii au indrumat-o sa se faca jurnalist.
"Elevii nu-i trateaza cu respect pe profesori"
"Am observat multe diferente intre profesorii de aici si cei din Romania, ca si intre elevi, de altfel. Profesorii de aici sunt chiar intelegatori, te ajuta cand nu stii ceva si nu numai pe elevii straini, ci si pe cei americani, te inteleg cand ai probleme, iti dau sfaturi, ei vor ca un copil sa priceapa ceea ce trebuie sa invete. Copiii, insa, nu ii trateaza cu respect, si asta o consider o mare greseala din partea lor, pentru ca ei nu inteleg cat efort depun acesti oameni ca sa fie tot timpul alaturi de ei. Nu credeam ca o sa fie asa, pentru ca m-am gandit de atatea ori ca America este ceva de vis..., dar acest vis, pentru oamenii care traiesc aici, deja e un cosmar. Copiii sunt acaparati de probleme, mai ales in familie, si de aceea apeleaza la droguri, alcool si tigari. Eu imi imaginam ca viata copiilor din Romania este mai grea, dar m-am inselat", ne-a povestit Dana Danielescu. Elevii fumeaza in afara scolii. In perimetrul liceului, nici macar profesorii nu au voie sa traga vreun fum, "deoarece vor sa-i faca pe elevi sa nu mai fumeze, dar nu prea reusesc". Sarutul nu este interzis insa in incinta liceului american. "Copiii isi exprima sentimentele foarte des si fac ce simt ei ca vor sa faca, dar nu prea se gandesc la consecinte", a observat Dana. Pentru tanara romanca, America are parti bune. "Nu e totul negru", spune Dana, care, daca ar fi pusa sa aleaga din nou sa plece in SUA, ar pleca "cu siguranta".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite