Zece români, eroi la Discovery

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ada Roseti de la Discovery Channel Europa (stânga), alături de câţiva dintre eroii români
Ada Roseti de la Discovery Channel Europa (stânga), alături de câţiva dintre eroii români

Zece poveşti ale unor români cu spirit de aventură, care au devenit o sursă de inspiraţie pentru alţii, au fost prezentate, în premieră, ieri, la Festivalul de Film de la Cluj-Napoca TIFF.

Scurtmetrajele realizate de echipa Discovery fac parte din Campania „Oricine poate fi erou", documentarele despre cei zece români urmând să fie difuzate pe Discovery Channel în perioada 17 iunie - 30 august. Ei au fost aleşi de un juriu internaţional dintre câteva sute de propuneri trimise de telespectatorii din România pe pagina de Facebook a celebrului post TV. Realizată în colaborare cu casa de producţie românească La Vita e Bella Production, realizarea scurtmetrajelor a durat şase săptămâni, timp în care atât eroii, cât şi susţinătorii acestora au fost implicaţi activ. Filmele au o durată de câte trei minute.

Pasiuni inedite

Cinci dintre eroi au fost prezenţi, ieri, la Cluj-Napoca, unde au participat la premiera scurtmetrajelor despre viaţa şi pasiunile lor.  Eroii au în comun ineditul pe care-l conţin poveştile vieţilor lor. Povestea militarului Laurenţiu Şerban, „supravieţuitorul extrem" al unui accident suferit în Afganistan, a adus lacrimi în ochii spectatorilor. Tragedia pierderii unui picior l-a făcut pe tânăr să trăiască la intensitate maximă viaţa. „A fost un nou început", a spus Laurenţiu Şerban la premiera de ieri.

Trei dintre cei zece eroi împărtăşesc pasiunea pentru biciclete. Fie ele şi din lemn, cum este cazul clujeanului Sandor Czirjak (67 de ani), care a realizat o bicicletă în întregime din lemn, perfect funcţională. Alături de el, Anton Duma (44 de ani), din Bacău, care a parcurs 18.430 de kilometri, traversând 23 de ţări din Europa. Bucureşteanca Elena Miscodan (33 de ani) a fost şi ea prezentă ieri la Cluj-Napoca, pentru a povesti aventurile sale pe două roţi prin lume. Medicul a fost primul motociclist român care a ajuns la Khardung La (5.602 metri altitudine), ulterior traversând şi Patagonia pe motocicletă.

Clujeanul Mihai Pătraşcu a văzut lumea pe mare, cu ajutorul unei ambarcaţiuni construite de tatăl său. Acum vrea să traverseze Atlanticul. Paul Dicu (42 de ani) din Constanţa este scafandru la Delfinariu şi practică arte marţiale. Expresie autentică a voinţei, fără niciun suport din partea autorităţilor, a ales să alerge pentru România în cel mai greu ultramaraton mondial, 243 de kilometri la Marathon des Sables, o cursă în care unii şi-au pierdut chiar şi viaţa.

Istorie, echilibru, speologie

Poveştile celorlalţi eroi sunt la fel de captivante prin istoria reînviată, prin pasiunea pentru natură sau pentru mişcarea alternativă. Andrei Cemortan, pasionat de războaiele mondiale, dă viaţă unor poveşti de altădată ale eroilor necunoscuţi. Pe de altă parte, bistriţeanul Alin Uhlmann-Useriu şi-a văzut povestea de viaţă în trei minute, graţie unui proiect de educaţie ecologică desfăşurat în Bistriţa-Năsăud şi Suceava. „Am ajuns aici pentru că plantez copaci", a spus stârnind zâmbetele audienţei.

Alpinistul Florin Limbovici a devenit cunoscut pentru un sport mai puţin cunoscut, de echilibru - slackline. Admiraţie şi-a câştigat şi biologul Oana Mirela Chachula, care a povestit, în cele trei minute de film, aventurile sale din adâncul pământului. S-a îndrăgostit de peşteri în urmă cu zece ani şi, de atunci, participă la expediţii în întreaga lume. „Acest proiect va continua şi anul viitor. Pentru că există oameni ale căror poveşti merită a fi spuse", a menţionat, în încheierea proiecţiilor, Ada Roseti, Channel Director Europa de Sud-Est Discovery. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite