Zâna bună a copiilor autişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama unui copil bolnav aplică pentru prima oară în România o terapie eficientă. Copiii cu autism pot fi recuperaţi. Acesta este mesajul Cristinei Nedescu, fondatoarea centrului „Horia Moţoi" din Capitală. Ea însăşi mama unui băieţel diagnosticat cu această deficienţă, Cristina povesteşte în premieră despre viaţa alături de fiul ei şi despre rezultatele uimitoare ale terapiei ABA.

În urmă cu şapte ani, Radu, mezinul familiei Nedescu, a fost diagnosticat cu autism. Ca mulţi alţi părinţi, Cristina a făcut timp de trei ani ceea ce se numeşte „shopping medical", adică a mers de la un specialist la altul, în căutarea unui diagnostic bun.

„Am pierdut trei ani în care copilul meu ar fi putut face terapie. Şi a trebuit să trag foarte tare cu el când am descoperit că există terapie în alte ţări, una care se făcea încă din anii '70!"


Cristina se referă la terapia ABA (Applied Behavior Analysis - Analiză comportamentală aplicată), care este, în acest moment, singura cu rezultate pozitive, uneori chiar uimitoare. Iar Cristina şi soţul său, Damian, au adus această terapie în România pentru zecile de mii de familii care au copii autişti.

Recuperare totală

La Radu, terapia a funcţionat destul de repede. După trei luni a început să vorbească. Înainte de asta era un haos: hiperkinetic - o agitaţie continuă - incapabil să răspundă la o cerinţă sau să susţină privirea cuiva. Băiatul are acum 11 ani, vorbeşte cursiv limba engleză, emite săptămânal câte o teorie (el crede, spre exemplu, că minus şi plus infinit se află în acelaşi loc şi că numerele trebuie să stea undeva în cerc) şi, când va fi mare, vrea să lucreze la NASA, pentru că e sigur că mai există şi alte forme de viaţă în Univers, şi îşi doreşte să le descopere şi să comunice cu ele.

Mai multe amănunte în „Adevărul magazin de duminică"! 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite