Vom avea o iarnă blândă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile ridicate au scos bucureştenii la plimbare
Temperaturile ridicate au scos bucureştenii la plimbare

Iarna care urmează nu va fi una grea, spune directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu. În decembrie şi ianuarie vom avea temperaturi lunare şi precipitaţii medii normale, ceea ce nu exclude însă apariţia unor valori extreme pe intervale de timp scurte.

Cât priveşte anomaliile din prima parte a lunii noiembrie, meteorologul Elena Mateescu vă sfătuieşte să vă bucuraţi de această toamnă plăcută. Temperaturile ridicate înregistrate zilele astea nu au nicio legătură cu încălzirea globală, ci sunt efectul unei mase de aer cald formată de un ciclon din sudul Spaniei. În ultima săptămână, temperaturile au depăşit cu 6 - 8 grade Celsius mediile normale pentru această perioadă: în loc de maxime cuprinse între 4 şi 14 grade, au fost zile cu peste 20 de grade. Maximul a fost atins ieri, când la Bucureşti s-au înregistrat 26 de grade Celsius.

Încep ploile

Aceste temperaturi sunt departe de recordurile istorice. Cea mai caldă zi de noiembrie a fost în 1926, când la Călăraşi mercurul a urcat până la 30 de grade Celsius. Mai de curând, la 7 ianuarie 2001, în Oraviţa s-au înregistrat 22 de grade Celsius, cu multe peste media lunară de minus 3,1 grade Celsius.

De vineri, însă, începe o răcire lentă, temperaturile fiind în continuare cu mult peste normal. Astfel, maximele de joi se vor situa în jurul a 23 de grade Celsius, în sudul ţării, iar vineri vom avea 21 de grade, în aceleaşi zone. Din 17 noiembrie încep ploile, temperatura scade treptat, iar la 21 noiembrie se va ajunge la valori normale perioadei. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite