Maria Vlădescu : „Am făcut şcoală serioasă în Elveţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Vlădescu a studiat în Elveţia, cu o bursă Erasmus, la Facultatea de Informatică a École Polytechnique de Lausanne.Programul de burse Erasmus le oferă posibilitatea studenţilor de a studia în ţări precum Spania, Franţa, Anglia, Belgia, Portugalia, Suedia, Turcia.

Maria Vlădescu este una din numeroşii studenţi din România pentru care programul ERASMUS a însemnat un vis împlinit. Pentru prima dată putea studia în străinătate, într-un mediu internaţional şi într-o altă cultură.

Ţara pe care a ales-o nu îi era străină. În Elveţia fusese cu trei ani în urmă, când încă nu era studentă, în vizită la fratele ei: „Am venit aici să-l vizitez pe fratele meu, care tocmai îşi începuse doctoratul.

De atunci, m-am obişnuit încetişor cu ideea că e posibil să-mi fac studiile în altă ţară. Am depus dosarul aici, unde am şi fost acceptată. N-am avut nevoie decât de fişa matricolă, o recomandare care spunea că stăpânesc limba franceză suficient cât să studiez în ea şi diploma de bacalaureat. Am stat în Elveţia 10 luni.” îşi aduce aminte Maria.

Impresia lăsată la interviu, importantă

Schimbarea a fost destul de mare. Studentă în anul II la ASE, tânăra a optat pentru Facultatea de Informatică a E.P.F.L. (École Polytechnique de Lausanne).

„Criteriile de eligibilitate sunt: cetăţenia română, calitatea de student sau masterand sau doctorand la o universitate semnatară a Chartei Erasmus şi cunoaşterea unei limbi străine. Criteriile generale de selecţie sunt: rezultatele academice, CV-ul şi scrisoarea de intenţie. După ce mi-am depus dosarul, la scurt timp am fost chemată pentru interviu. Aici m-au întrebat lucuri de genul: : „Ce cursuri vreţi să urmaţi acolo?”, „Cu ce v-ar ajuta acest stagiu?”, „De ce v-aţi gândit la universitatea aceasta şi nu la alta?”, „Cunoaşteţi limba ţării unde doriţi să plecaţi?”, „Aveţi alte surse de finanţare?”. Impresia pe care o laşi la acest interviu este foarte importantă şi contează în alegerea candidatului.”

Cu 300 de euro în buzunar (bursa alocată pentru studii), actele şi emoţia unui nou drum, Maria Vlădescu a plecat spre Laussane, „oraşul cosmopolit al Elveţiei”, cum îi place să-i spună.

„Aici mai era doar un român în acelaşi an ca mine. Materiile nu au fost foarte dificile, cu condiţia de a le urmări de-a lungul anului şi de a avea cunoştinţe de franceză în prealabil. Există şi un centru de limbi străine, unde se poate învăţa şi limba franceză, printre multe altele. Centrul oferă o serie de cursuri intensive mai ales în timpul verii, pentru cei care vor să studieze aici dar nu cunosc limba.” 

image

Îmi plăcea faptul că tot timpul menţineau un nivel ridicat al pregătirii.

image


Maria Vlădescu
studentă

„Melanjul de culturi face viaţa interesantă“

image

Pe terasa unei clădiri de unde se vede oraşul Lausanne



„Stilul serios şi modul de predare m-a atras încă de la început”, spune Maria Vlădescu. Diferenţa era mare faţă de România. „Îmi plăcea faptul că tot timpul menţineau un nivel ridicat al pregătirii. Promovarea anului întâi era mai  problematică pentru mulţi studenţi. În anul doi rămâneau mai puţini decât au intrat. Pentru fiecare curs, studentul primea o notă de la 1 la 6, iar nota de promovare a cursului este 4. Dacă nu promovezi anul, ai ocazia să-l repeţi cu condiţia să nu eşuezi şi a doua oară în care eventualitate nu te mai poţi înscrie la nici o universitate elveţiană.” explică studenta.

Studenţii Români au asociaţie

Chiar dacă români nu erau mulţi, nu i-a fost greu să se integreze: „Integrarea în colectivul de studenţi nu e mai grea decât cea din România, iar românii nou-veniţi sunt întâmpinaţi la prima zi de şcoală de către A/RO, asociaţia românilor de la EPFL, una din cele mai active din campus.

Scopul asociaţiei este de a ajuta românii să se integreze în comunitate şi de a promova cultura română în cadrul EPFL.” adaugă studenta.  Asociaţia a ajutat-o să-i cunoască pe ceilalţi de români din zonă şi pe diverşi studenţi străini interesaţi de cultura românească. Cel mai mult îi plăceau serile de film românesc lunar, ieşirile în oraş.

„Melanjul de culturi de aici face viaţa interesantă. De la teatru experimental şi sute de concerte şi festivaluri, până la Luna Park, un mare parc de distracţii care este deschis din mai până la sfârşitul lui iunie, în Lausanne se găseşte oricând ceva de făcut pentru oricine, nu te plictiseşti ca student, bani să ai, viaţa nu e chiar ieftină aici.”

Însă sacrificiul îşi are roadele lui, experienţa Erasmus a fost cea mai plăcută pentru tânăra de 23 de ani, Elveţia fiind acum una din ţările preferate, pe care o vede ca una dintre cele mai primitoare şi de care îşi aduce aminte cu plăcere.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite