Vineri, computerul va da verdictul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Admiterea in liceu si in scoala de arte si meserii a intrat in linie dreapta. 9 iulie va insemna pentru cei peste 300.000 de absolventi de scoala generala cea mai importanta zi din viata lor de

Admiterea in liceu si in scoala de arte si meserii a intrat in linie dreapta. 9 iulie va insemna pentru cei peste 300.000 de absolventi de scoala generala cea mai importanta zi din viata lor de scolari, de pana acum. 205.884 de elevi ar trebui sa aiba emotii ceva mai mici, pentru ca ei, in functie de medie, evident, au sanse mai mari sa obtina un loc la liceu, fata de colegii lor care nu au sustinut examenele de atestare nationala si care vor fi repartizati direct in scolile de arte si meserii. Softul ADLIC este si in acest an cel care va decide. Principiul de baza dupa care functioneaza acesta este, ca si in anii anteriori, acela al mediei de repartizare corelata cu optiunile exprimate de catre elevi. Pagina de web pentru portalul programului de informatizare a invatamantului preuniversitar (programul SEI) a cunoscut in aceste zile momente superfierbinti, accesari pentru ultime verificari, discutii, sfaturi, intrebari si sesizari. Fiecare ar dori sa stie un pic mai devreme ce loc va prinde, daca va putea fi cu vreunul din vechii colegi, cum au schimbat ierarhia pe Capitala sau in judete cei care s-au inscris (veniti din alte localitati) pana pe 3 iulie a.c. Declansarea procedurii de admitere va avea loc la sediul ministerului in 9 iulie, iar rezultatele vor fi afisate pe http:/admitere.edu.ro in 10 iulie. Directorul Directiei de Informatizare din MEC, prof. univ. Traian Ionescu, si specialistii SIVECO, cei care au construit softul ADLIC sunt cat se poate de fermi in a spune ca nu vor fi nici un fel de probleme tehnice. De asemenea, se spera ca in acest an - deja al 4-lea de repartizare computerizata - sa nu mai existe situatii dramatice de genul acelora in care elevi cu medii mari sa ramana pe dinafara. Coordonatorii programului atentioneaza ca, daca vor fi totusi astfel de situatii nedorite, responsabilitatea apartine in exclusivitate parintilor care nu au inteles ca trebuie sa completeze cat mai multe, daca nu chiar toate cele 350 de optiuni (pentru Capitala), indiferent de media de repartitie, pentru a nu periclita in nici un fel sansele copiilor. Cu atat mai mult, elevii cu medii mai mici trebuiau sa completeze toate optiunile posibile.
Atentie, parinti !
Liceele particulare nu au voie sa inscrie elevi respinsi la testele nationale
Profitand de disperarea parintilor ai caror copii nu au promovat testele nationale, unele licee particulare din Bucuresti promit inscrieri ale elevilor respinsi la testele nationale. Ministerul Educatiei atrage atentia ca liceele particulare functioneaza in acelasi regim cu liceele de stat. "In invatamantul liceal particular se pot inscrie doar absolventii de gimnaziu care au fost declarati promovati la testele nationale. Atunci cand isi inscriu copiii, parintii trebuie sa verifice daca liceul particular respectiv are autorizatie de incredere", ne-a declarat Constanta Mihaila, presedintele Comisiei Nationale de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar. In Romania sunt autorizate 82 de licee particulare, dintre care 15 functioneaza in Capitala.
Desi testele s-au organizat intr-o singura sesiune,
Repartizarea se va face in doua etape
Repartizarea absolventilor de gimnaziu in licee si in scoli de arte si meserii se face in doua etape. In prima etapa de repartizare computerizata, care va avea loc in data de 9 iulie a.c., vor participa doar absolventii declarati promovati la testele nationale (sau la Capacitate pentru seriile anterioare). In ziua de 10 iulie se vor afisa in unitatile de invatamant gimnaziale listele cu absolventii repartizati si listele cu locurile ramase neocupate, iar intre 11-15 iulie, candidatii nerepartizati in prima etapa si cei care nu au promovat testele nationale vor completa fise de optiuni si vor verifica fisele listate de calculator. Cei care nu au promovat testele nationale vor fi repartizati la scoli de arte si meserii, nu la licee. A doua etapa a repartizarii computerizate va avea loc in ziua de 18 iulie a.c. Pentru liceele care organizeaza probe de aptitudini sau probe de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna, inscrierea va avea loc intre 11-12 iulie, iar sustinerea probelor intre 13-14 iulie 2004.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite