Viitorii arhitecţi bucureşteni concurează pentru 263 de locuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a putea avea şanse la admitere, trebuie să te pregăteşti anterior timp de doi ani cu un profesor de arhitectură Cultură generală solidă, capacitatea de a asimila un volum mare de

Pentru a putea avea şanse la admitere, trebuie să te pregăteşti anterior timp de doi ani cu un profesor de arhitectură

Cultură generală solidă, capacitatea de a asimila un volum mare de cunoştinţe, de a înţelege şi a reda spaţiul în trei dimensiuni, îndemânare în perceperea volumelor şi a detaliilor. Acestea ar fi, pe scurt, calităţile viitorului student la arhitectură.

Profesiunea este una liberală, reglementată la nivel european, astfel încât orice arhitect român poate lucra fără probleme în Franţa sau Marea Britanie.

Facultatea de Arhitectură este considerată una dintre cele mai grele.

"Cei care vin să dea examen la arhitectură sunt motivaţi, nu vin să încerce.Ca să poţi intra, trebuie să te pregăteşti în prealabil timp de doi ani de zile cu un profesor de arhitectură, deoarece liceul nu-ţi oferă cunoştinţele necesare", ne-a spus Emil Barbu-Popescu, rectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti (UAU).

Desenul, singura probă de admitere Universitatea "Ion Mincu" organizează concurs de admitere în anul universitar 2007/2008 pentru 263 de locuri. Probele sunt: desenul tehnic şi desenul liber.La proba de matematică, prezentă până nu de mult în programa de examene, s-a renunţat deoarece s-a considerat că notele obţinute la bacalaureat sunt relevante.

"Nu ai şanse să iei examenul dacă nu ai o cultură generală solidă şi una de arhitectură. Un viitor arhitect trebuie să înveţe să se uite şi să reţină detalii ale clădirilor pe lângă care trece", a adăugat rectorul de la "Ion Mincu".

El a adăugat că, în anii trecuţi, unul dintre subiectele date la admitere a constat tocmai din testarea memoriei vizuale a candidaţilor. Ustensile obligatorii pentru proba de desen La proba de desen, candidaţii trebuie să aibă asupra lor un creion negru cu mina moale (B2, B3, B4), creioane colorate, gumă obişnuită şi gumă plastică, riglă gradată, bandă de lipit, piuneze, stilou cu cerneală albastră, teu de 1,2 m, echere, compas cu creion cu mină neagră şi cuter.

Media de admitere va fi dată parţial de nota obţinută la desen şi media de la bac. Rectorul UAU "Ion Mincu" a caracterizat arhitectura ca fiind o meserie care implică un volum mare de muncă. "Este o facultate de la care nu se poate lipsi deoarece este nevoie de o permanentă acumulare de cunoştinţe, lucru care continuă până la sfârşitul vieţii.

Nu se iese la pensie din această profesie liberală", a explicat Emil-Barbu Popescu. Pentru că Facultatea de Arhitectură asigură o pregătire universitară solidă, absolvenţii sunt foarte căutaţi pe piaţă. "În acest moment un există arhitect român care să şomeze. În meseria noastră suntem acreditaţi din cinci în cinci ani.

Avem semnate înţelegeri cu Ministerul Culturii din Franţa, precum şi cu o instituţie de specialitate din Marea Britanie în baza cărora putem avea drept de practică în aceste ţări. În plus, profesia este reglementată la nivel european, ceea ce uşurează practic accesul pe piaţa muncii", a spus rectorul UAU "Ion Mincu".

Pentru a răspunde nevoilor pieţei, au fost înfiinţate la arhitectură două noi specializări: designul de interior şi arhitectura peisagistică. Stagiu de doi ani la un birou de arhitectură Perspectivele unui absolvent de arhitectură sunt fie să lucreze la un birou de specialitate, fie să-şi deschidă propria firmă.

"Dar până să obţină dreptul de semnătură pentru proiecte, absolvenţii sunt obligaţi să facă doi ani de stagiu într-un birou de specialitate", spune arhitectul Iulia Stanciu, reprezentanta Ordinului Arhitecţilor Români din Bucureşti. Aceasta adaugă că un absolvent de arhitectură poate lucra şi în scenografie, grafie sau modelare 3D. Mai multe detalii despre admiterea la arhitectură se pot afla la www.iaim.ro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite