Viena: Secţia de votare s-a închis cu incidente şi huiduieli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia de votare numărul 13 din Viena s-a închis, duminică, la ora 21.00, în protestele vehemente şi huiduielile alegătorilor români care doreau să voteze cu orice preţ, în timp ce preşedintele Biroului de votare, consulul României la Viena, a dispus sistarea distribuirii tipizatelor pentru declaraţiile pe propria răspundere, pentru a reduce numărul celor care doreau să intre în sala de vot, transmite Agerpres.

Potrivit unui anunţ ad-hoc al consului, la Viena ar fi reuşit să voteze 800 de oameni, cu 200 mai mult decât se anunţase preliminar la ora 17.00, ora Bucureştiului.

A fost necesară intervenţia poliţiei pentru a potoli spiritele, însă protestele au continuat, în pofida explicaţiilor date de consul, care a citit o notă internă distribuită de Biroul Electoral Central secţiilor de votare din străinătate şi prin care se preciza că mai pot vota după ora 21.00 doar persoanele aflate în sala în care au fost amenajate urnele de vot.

Alegatorii au reclamat ceea ce au numit "proastă organizare", raportat la numărul de români care muncesc în Viena, circa 15.000, potrivit unor statistici neoficiale.

Marea lor majoritate vorbeau doar despre alegerea preşedintelui şi nimic despre referendum.

În amalgamul de oameni veniţi chiar să voteze, puteau fi văzuţi şi "tradiţionalii agitatori şi propagandişti de modă nouă", în haine murdare, mirosind a bere, care strigau orice, bruscau ziariştii, înjurau autorităţile, "comuniştii", strigau "democraţie", dar fără să ştie de ce, numai să se facă auziţi şi remarcaţi.

Poate că aceasta este adevărata tribună a democraţiei, remarca un intelectual din mulţime, însă, mobilizarea pentru algeri a fost pentru mulţi români emigranţi din Viena şi un motiv de "socializare", dincolo de Sud Bahnhof, (Gara de Sud), locul unde chioşcurile cu alcool sunt deschise non-stop. Aceşti cetăţeni care reclamau dreptul la vot au dispărut ca prin minune, la apariţia poliţiei, uitând de drepturile lor cetăţeneşti.

"Nici pe vremea lu Ceauşescu nu era aşa. Atunci nu stăteam la coadă. Mergeam la vot, votam şi plecam", ţipa, cu accent bănăţean, un alegător îmbrăcat modest, în vârstă de peste 60 de ani, dar care, probabil, uitase că atunci "iubitul conducător" era ales cu 99.99 la sută din voturi şi nu avea contracandidat.

O doamnă elegantă, într-o haină de blană, i-a explicat acestuia, sigură pe sine: "Cu cât sunt mai puţini care votează, cu atât pot fi manipulate voturile mai uşor".

"La Lintz trăiesc câteva sute de români. Am venit de la 200 de kilometri degeaba până la Viena şi nu am putut vota. De ce nu s-a organizat o secţie de vot şi acolo", striga către consul un tânăr muncitor român din Linz, dar fără a primi un răspuns, pentru că domnul consul abia mai făcea faţă celor peste o sută de persoane înghesuite în holul din faţa sălii de vot, în speranţa că ora 21.00 le va prinde înăuntru şi vor putea vota.

Un val de nemulţumire venea şi din partea studenţilor români care învaţă la Viena, mulţi dintre aceştia din Timişoara şi Sibiu. Aceştia reclamau şi ei proasta organizare, în special în ceea ce priveşte completarea declaraţiilor pe propria răspundere, prin care trebuia dovedit faptul că alegătorul nu a mai votat şi la altă secţie de vot.

"Sunt bucuros că am reuşit să votez. Aştept o viaţă mai bună. Vreau să mă întorc în ţară şi să am o viaţă mai bună, după ce termin studiile în Austria", a declarat un student la arhitectură, care a ieşit din sala de vot strigând de bucurie, de parcă ar fi câştigat milioanele de la 6 din 49, puse în joc la Bucureşti pe 22 noiembrie.

"Nimic nu a fost organizat. Nu a fost organizat deloc. Am aşteptat degeaba trei ore. Vin din nou la turul doi. Sper să ne întoarcem în ţară după ce terminăm studiile şi să schimbăm noi ceva", spune un student din Timişoara.

"Eu nu am drept de vot, pentru că am paşaport austriac. Sunt în Viena de 20 de ani. Am venit aici, după ce am fost împuşcat la Revoluţie. Dar soţia mea are drept de vot şi nu a putut vota, după ce am aşteptat aici aproape toată după-amiaza", a explicat un întreprinzător în domeniul IT.

În Austria au mai fost organizate secţii de votate la Salzburg şi Gratz.

În jurul orei 22.00, ora Austriei, patru poliţişti de la poliţia locală au reuşit, după lungi tergiversări, să evacueze secţia de votare, executând comanda, dată sec în germană: "Gata, încuiaţi", scrie Agerpres

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite