Viaţă de student pe banii părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape trei sferturi dintre tinerii care fac o facultate sunt nevoiţi să se descurce cu cel mult 500 de lei pe lună. Taxele mari şi bursele insuficiente sunt principalele probleme ale studenţilor, arată un studiu realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Studenţii susţin că taxele „ascunse" practicate de unele universităţi din ţară reprezintă una dintre problemele cu care se confruntă. În acest capitol se încadrează taxa de înscriere la facultate, de înmatriculare, de eliberare de diplome sau adeverinţe sau de acces la bibliotecă. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) arată că valoarea studiilor trebuie să reflecte costul real al educaţiei şi fiecare student trebuie să cunoască destinaţia sumelor percepute de universitate.

Credite pentru studii

Potrivit studiului, aproape 70% din studenţi abia strâng un venit de 500 de lei pe lună, iar un procent asemănător se întreţine numai din veniturile părinţilor şi ale rudelor. Şi asta în condiţiile în care un alt studiu realizat de aceeaşi organizaţie arată că un student are nevoie de un venit mediu de 1.400 de lei pe lună. „25% din studenţi au un job full time sau part time, ceea ce înseamnă că acordă mai multă atenţie locului de muncă decât studiului, iar acest fapt poate influenţa calitatea învăţământului", arată Daniela Alexe, preşedintele ANOSR. Astfel, studenţii propun implementarea unui sistem de împrumut pentru tineri garantat de către stat, astfel încât, după terminarea studiilor şi după atingerea unui anumit prag salarial, studenţii să-l poată restitui.

ANOSR arată că o soluţie este şi reformarea sistemului de acordare a burselor pentru studenţii din mediul rural şi alocarea unui procent din locurile de la buget pentru aceştia. Cuantumul burselor ar trebui şi el modificat astfel încât să acopere cheltuielile minime de masă şi cazare, în condiţiile în care studiul arată că peste 80% din studenţi consideră că ajutorul financiar nu acoperă sau acoperă parţial costurile primare.

Doar 13% din studenţi mănâncă la cantina universităţii şi asta pentru că mâncarea este scumpă. În unele universităţi, cantinele sunt nefuncţionale sau chiar lipsesc. Astfel, ANOSR arată că preţurile practicate la cantine ar trebui să fie reduse, astfel încât acestea să nu constituie un profit pentru universităţi, ci un serviciu pus la dispoziţia tinerilor.

Mulţumiţi de bazele sportive

Nici celelalte servicii asigurate de universităţi nu au primit mai multe puncte din partea studenţilor. Tinerii sunt nemulţumiţi de cabinetele medicale din facultăţi sau de serviciu de pază, însă apreciază bazele sportive.

Studiul „Nevoile sociale ale studenţilor - o prioritate ce necesită soluţii" a fost aplicat pe 20.000 de studenţi din 24 de universităţi de stat şi reprezintă cea mai mare cercetare realizată în România cu privire la dimensiunea socială a educaţiei. 

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite