Viaţă de elev în carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţă de elev  în carantină
Viaţă de elev în carantină

75 de tineri de la Liceul „Radu Negru“ din Galaţi sunt închişi în cămin. Patru dintre ei au fost diagnosticaţi, ieri, cu virusul A(H1N1). Copiii  virusaţi se plictisesc „de moarte“ în camere. Ei nu sunt lăsaţi să iasă nici măcar în curte. În schimb, se uită la televizor, se joacă la calculator sau citesc.

În căminele liceului „Radu Negru“ au fost puşi sub carantină 75 de elevi, după ce 11 colegi de-ai lor au fost diagnosticaţi pozitiv cu virusul A(H1N1) şi au fost internaţi în spital. Decizia a fost luată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Galaţi, iar copiii nu au voie să meargă nicăieri, nici măcar în curte, până vineri, când va fi ridicată interdicţia.

Ieri, alţi patru elevi au fost diagnosticaţi cu gripa nouă. „Bolnavii sunt elevi ai Liceului Radu Negru care locuiesc în internatul unităţii de învăţământ. Toţi sunt internaţi şi primesc tratament“, a declarat Liliana Moise, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Cei mai mulţi dintre copii sunt veniţi din Basarabia. Ei se plictisesc în cea mai mare parte a timpului. „Am luat legătura cu părinţii mei, i-am informat de situaţie, dar nici ei nu au ce face. Stau departe şi nu au cum să vină la mine. Aşa că stau cât e ziua de lungă în cameră, citesc şi mă uit la televizor“, a declarat Marina, din Republica Moldova.

Stanislav, un conaţional de-al său, a găsit şi alte metode de relaxare: „Eu mă joc la calculator foarte mult. Habar nu am de ce mai suntem noi în carantină, atâta timp cât a ieşit că nu suntem bolnavi”. Maria Durac, profesoara care-i are-n grijă pe copii în perioada aceasta, nu-i lasă să iasă nici măcar la fotbal.  „Îmi e milă de ei săracii, că sunt copii şi stau aici fără dreptul de a ieşi măcar în oraş, dar nu am ce să le fac. Nici la fotbal nu pot să-i las, nu de alta, dar mi-e frică să nu sară gardul“, a declarat pedagogul.

Colegiul „Fraţii Buzeşti“ din Craiova a fost închis

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a confirmat, ieri, patru noi cazuri de gripă A(H1N1), la trei elevi şi la un professor, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din municipiul Craiova şi a decis închiderea unităţii pentru şapte zile. „M-a sunat directorul de la DSP şi mi-a spus să trimit imediat copiii acasă şi să închid şcoala. Am anunţat profesorii şi elevii, le-am zis să îşi facă bagajele şi să plece“, a declarat Zamfirică Petrescu, directorul colegiului.

Triaţi la intrarea în clase 

Elevii de la Colegiul „Domnul Tudor“ şi cei de la Şcoala Generală nr. 14 din Drobeta-Turnu Severin au fost triaţi, ieri, la intrarea în clase de către cadrele didactice. „Am venit cu copilul să văd ce se întâmplă. Nu este bolnav, dar vreau să fiu liniştită. Gripa asta o să ne dea mari bătăi de cap“, a spus Claudia Tătaru, o mamă.

Restricţii şi recomandări

Comitetul de coordonare pentru supravegherea îmbolnăvirilor cu virusul A(H1N1) recomandă:
- Limitarea călătoriilor în afara şi în interiorul ţării.
- Limitarea deplasărilor şcolare şi extraşcolare, precum schimburile de experienţă, mai ales cu Moldova, Ucraina şi Bulgaria.
- Institutul „Matei Balş“ va recolta probe doar de la persoanele care prezintă semne clare ale îmbolnăvirii.
- Direcţia de Control în Sănătate Publică va face verificări în şcoli şi în unităţile spitaliceşti, pentru a se monitoriza respectarea normelor stabilite de Ministerul Sănătăţii.

Leacuri băbeşti pentru gripa nouă

Oamenii din localităţile doljene spun că remediile folosite de ei, ceaiul de ceapă, zeama de ridiche şi păsatul, pot veni de hac chiar şi noii gripe. Elena Şelaru (71 de ani), din Calopăr, crede că mălaiul şi ceapa sunt cele mai bune remedii. „Se fierbe păsatul timp de o jumătate de oră, după care se adaugă o linguriţă de untură, pentru gust. Se consumă ca orice mâncare“, a explicat tanti Elena.

Marieta Croitoru (40 de ani), din comuna Melineşti, spune că în fiecare an răceşte, dar se tratează cu ajutorul cartofului. „Fac şi febră, dar nu mă sperii, pentru că mă încred în puterea cartofului. Îi dau pe răzătoare, îi pun într-un batic pe care mi-l pun la gât. Stau toată noaptea cu el“, a povestit femeia.

În Vrancea, oamenii se apără de gripa nouă cu mujdei şi ventuze.Localnicii din comuna Bilieşti au început să consume cât mai multă ceapă, usturoi şi bea un pahar de vin sau ţuică fiartă la fiecare masă. „Mâncăm mult usturoi şi ceapă cu mămăligă, bem o cană cu vin fiert şi dacă nu ne trece, ne punem ventuze. Le ungem cu gaz, că spirtul nu e bun“, a spus Georgeta Popa (77 de ani).

Ploieştenii se tratează cu usturoi, ceai de ceapă cu lămâie, dar şi cu produse din magazinele de tip Plafar: ceai de muşeţel, tei şi gălbenele, siropurile de pătlagină şi muguri de pin. „Prefer să folosesc numai tratamente homeopate de ani de zile. Întotdeauna au dat rezultate uimitoare “, a spus Simona Stan (27 de ani).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite