Vezi care sunt cele şapte spitale competente din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, modificările care au intrat în vigoare de la 1 iunie, în sistemul sanitar.

Ministrul a anunţat că 347 de unităţi sanitare cu paturi au fost clasificate, în funcţie de competenţă, în cinci clase, iar pe baza acestei clasificări va fi stabilită şi finanţarea fiecărui spital.

Potrivit lui Cseke Attila, din clasa întâi, ce reprezintă nivelul de competenţă cel mai înalt, fac parte şapte spitale din România: două din Bucureşti (Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul de Urgenţă Floreasca) şi spitalele de urgenţă din Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi şi Constanţa. Aceste spitale au încă anumite probleme şi vor trebui să se conformeze unui plan, a subliniat ministrul.

Cele mai multe unităţi, aproximativ 58%, au fost încadrate în clasele a patra şi a cincea: 124 de unităţi au fost încadrate la categoria a patra şi 96 în a cincea.

În ceea ce priveşte finanţarea spitalelor, de la 1 iunie se introduc pentru prima oară reguli clare, în funcţie de clasificarea obţinută, ministrul Sănătăţii amintind de discrepanţele mari existente până în prezent.

"Garantăm o anumită finanţare minimă pentru fiecare spital, în funcţie de clasificarea acestuia. Până astăzi, situaţia nu urma reguli foarte stricte, aşa că existau diferenţe mari de finanţare la nivelul unor spitale clasificate în aceeşi categorie. Spre exemplu, Spitalul de Urgenţă Cluj a contractat, în 2010, un procent de 69%, comparativ cu spitalul din Constanţa, care a primit un procent de 90%, deşi spitalele fac parte din aceeaşi clasă", a explicat Cseke Atilla.

Ministrul a menţionat că spitalele cu capacitate mare de tratament vor fi favorizate faţă de spitalele mici. "Bugetul Spitalelor de Urgenţă din Cluj, Iaşi şi Târgu-Mureş va fi crescut cu până la 30%, în timp ce alte 138 de unităţi sanitare vor avea scăderi faţă de bugetul din anul trecut", a declarat Cseke Attila.

Vezi pe forbes.ro ce antreprenori români au ales în 2011 să deschidă noi spitale private

Află pe forbes.ro care sunt bogaţii români are îşi fac spitale în ţară

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite