Veniturile pentru care nu se platesc contributii pentru concedii si indemnizatii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice angajator datoreaza o contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Exista, insa, aproximativ 10 de categorii de venituri care nu sunt cuprinse in baza de calcul a acestei contributii, ceea ce inseamna ca pentru veniturile respective nu se platesc contributiile la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS). Printre acestea se numara sumele din profitul net, cuvenite administratori

Veniturile pentru care nu se percep contributiile pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate sunt enumerate in HG nr. 50/2012, actul normativ care a modificat la inceputul lunii februarie Normele de aplicare a Codului fiscal.

Potrivit acestui act normativ, nu se platesc contributii la FNUASS pentru remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari sau de alte persoane, in baza contractului de mandat, potrivit legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Indemnizatiile lunare de neconcurenta prevazute in contractele individuale de munca sunt si ele scutite de contributia pentru concedii si indemnizatii, Acelasi lucru este valabil si pentru veniturile reprezentand plati compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de munca.

In mod similar, si veniturile acordate la momentul disponibilizarii, venitul lunar de completare sau platile compensatorii, suportate din bugetul asigurarilor de somaj, sunt exceptate de la plata acestei contributii.

Contributia la FNUASS nu este datorata nici pentru sumele din profitul net, cuvenite administratorilor societatilor comerciale, dar nici pentru sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite.

Citește analiza integrală și vezi care sunt veniturile pentru care nu se platesc contributii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite