Ocolul pământului cu maşina Poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au început o anchetă la Poliţia Locală Vaslui, după ce au fost sesizaţi că instituţia a consumat 50 de tone de combustibil într-un an. Un simplu calcul arată că, la un consum mediu de 7 litri la suta de kilometri, poliţiştii vasluieni ar fi putut face înconjurul pământului de cel puţin 17 ori.

Şeful Poliţiei Locale Vaslui, Laurenţiu Turbatu, este acuzat de subalterni că face afaceri ilegale în interes propriu folosindu-se de funcţia de conducere. În urma unor sesizări anonime depuse în urmă cu trei săptămâni, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au început o anchetă asupra conducerii instituţiei vasluiene. Subordonaţii susţin că acesta a făcut achiziţii ilegale fără licitaţii publice şi că mai bine de o treime dintre angajaţi, mai ales cei din conducere, sunt rudele sale.

Consum nejustificat de carburanţi

Mai mult, în sesizarea făcută la DNA se atrage atenţia asupra consumului exagerat de benzină. Practic, cele şase maşini din dotare, patru Logan şi două Dacia 1310, au consumat într-un singur an în jur de 50 de tone de combustibil în valoare de peste 200.000 de lei. Procurorii vizează în ancheta demarată la nivelul Poliţiei Locale Vaslui verificarea consumului de carburanţi în perioada  2005-2011. Din primele verificări a reieşit că, la Vaslui, s-au consumat 694 de litri pe lună pentru fiecare autoturism în parte, respectiv 23 de litri pe zi.

Teoretic, la un consum mediu de 8 litri la suta de kilometri, fiecare maşină din dotarea Poliţiei Locale parcurgea în jur de 300 de kilometri pe zi într-un oraş care are doar 110 kilometri de străzi cu tot cu suburbii. Practic, pentru a acoperi acest consum exorbitant, fiecare maşină a Poliţiei Locale ar fi trebuit să treacă de trei ori pe toate străzile din oraş. Mai mult, potrivit unui asemenea calcul, fiecare maşină din dotarea instituţiei vasluiene ar fi putut parcurge zilnic ruta Vaslui-Bucureşti.

Maşinile, duse la verificat

În comparaţie, poliţiştii locali de la Botoşani, un oraş cu puţin mai mare ca Vasluiul, au raportat un consum de 8,8 litri pe maşină în fiecare zi. Practic, autoturimele Poliţiei Locale Botoşani parcurg în medie doar 100 de kilometri pe zi, de trei ori mai puţin decât cele de la Vaslui. Şefii Primăriei Vaslui, cei care asigură fondurile pentru funcţionarea Poliţiei Locale, au menţionat că nu ştiu mai multe despre ancheta în curs. „Noi nu ştim decât că totul a pornit de la nişte sesizări pe care le-au primit cei de la DNA legate de consumul de combustibil. Toate maşinile au fost duse la serviciul de metrologie pentru o verificare, să se vadă consumul real", a precizat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Unul dintre agenţii angajaţi la Poliţia Locală Vaslui, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat că şeful său îşi terorizează subalternii. Acesta susţine că lucrează în fiecare zi sub presiune. „Domnul Turbatu a montat sisteme audiovideo atât în sediul instituţiei, cât şi în autoturisme, ca să poată auzi ce vorbesc subalternii despre el şi rudele sale pe care le-a angajat la Poliţie", a spus agentul. Şeful Poliţiei Locale Vaslui a refuzat să comenteze acuzaţiile şi să dea detalii despre ancheta în care este vizat de DNA.

În vara anului trecut, Laurenţiu Turbatu a mai fost implicat într-un scandal, după ce a fost acuzat că o treime dintre angajaţii Poliţiei Locale sunt apropiaţi de-ai săi. Atunci, într-o şedinţă de Consiliu Local, doi dintre aleşi au adus acuze grave şefului Poliţiei Locale Vaslui. Mărul discordiei au fost rudele lui Laurenţiu Turbatu, care nu se regăseau printre cei 40 de angajaţi disponibilizaţi la acea vreme.

Imagine negativă

Atunci, consilierii locali au arătat că Turbatu şi-a păstrat în câmpul muncii soţia, fratele, cumnaţii, finii şi pe alţi câţiva apropiaţi. „Nu mi se pare moral ce se întâmplă. Din câte se vede, soţia, fratele şi alte câteva rude nu au fost afectate de restrângerile de personal. Nu contest profesionalismul acestora, poate chiar îşi fac treaba, dar se creează o imagine negativă. Consiliul Local nu este bine să încurajeze aşa ceva", a spus atunci consilierul local Florin Ciurariu. Replica lui Turbatu a fost una seacă: „Soţia mea are două facultăţi şi este angajată prin concurs, la fel ca şi celelalte persoane."

109 agenţi sunt pe statele de plată ale Poliţiei Locale Vaslui, iar o treime ar fi rudele şefului.

"Soţia mea are două facultăţi şi este angajată prin concurs, la fel ca şi celelalte persoane.''
Laurenţiu Turbatu şeful Poliţiei Locale Vaslui

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite