Vânătoarea din Dâmboviţa continuă: Numărul urşilor din judeţ este dublu faţă de cel optim, Ministerul Mediului n-a aprobat "recoltarea" lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursii au pus pe jar autoritățile și cetățenii
Ursii au pus pe jar autoritățile și cetățenii

Efectivul optim al urşilor în fondul de vânătoare din judeţul Dâmboviţa este de 23 de exemplare, însă acolo trăiesc 48 de urşi, a declarat, pentru Mediafax directorul general pentru controlul biodiversităţii al Gărzii de Mediu, Marius Bărbulescu. 

Bărbulescu susţine c-a solicitat vânarea a şapte urşi de pe Fondul privat de vânătoare "Dunărea 2007" din localitatea Moroieni, dar Ministerul Mediului n-a acceptat decât unul.

Problema  suprapopulării fondurile de vânătoare există peste tot în ţară, a mai adăugat directorul.

Efectivul optim pe ţară este de 4.000 de urşi, dar el este depăşit cu 50%, numărul lor fiind estimat la 6.000.

Marius Bărbulescu va propune  Mediului ca la contractele de cesionare a fondurilor de vânătoare să se întocmească acte adiţionale care să îi oblige pe cei care le gestionează să ia măsuri suplimentare pentru siguranţă, dar şi pentru combaterea braconajului.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, discută azi cu reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare şi ai ONG-urile din domeniul protecţiei animalelor, "pentru a stabili de comun acord paşii necesari pentru gestionarea populatiei de urşi, precum şi procedurile la nivel instituţional în vederea armonizării legislaţiei existente în prezent referitor la populaţia de urşi din România", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului şi Pădurilor.

În judeţul Dâmboviţa, în ultimele zile au avut loc mai multe atacuri ale urşilor, în urma cărora au două persoane au murit şi alte două au fost rănite.

Totul a început pe 15 septembrie, când  un urs a ucis un bătrân de 72 de ani şi a rănit alte două persoane - o femeie şi un bărbat, din satul Dealul frumos, comuna Pietroşiţa.

Ursul care i-a atacat pe cei trei a fost împuşcat, iar în urma analizelor s-a stabilit că acesta era turbat, în zonă fiind instituită carantina.

Pe 19 septembrie, un bărbat a fost ucis de un urs la Moroieni, într-o zonă izolată, unde era instituită carantina în urma incidentelor petrecute în satul Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni.

În aces caz, autorităţile au stabilit că este vorba despre braconaj, după ce ursul fusese prins într-un laţ, capcana fiind pusă de către victimă. Doi bărbaţi care au însoţit victima în zona incidentului au fost reţinuţi apoi sub acuzaţiile de complicitate la braconaj, respectiv favorizarea infractorului. Cei doi bărbaţi au primit apoi interdicţie de a părăsi ţara pentru 30 de zile, decizie dispusă de magistraţii Judecătoriei Pucioasa.

De atunci, zeci de vânători caută ursul.

Duminică dimineaţă, în satul Glod din localitatea Moroieni, un urs a intrat într-o gospodărie, de unde a luat un porc dintr-un coteţ, după care a fugit cu prada în pădure. Şi în acest caz autorităţile au susţinut că animalul nu este cel rănit în laţ şi căutat de şase zile, care a ucis un bărbat de 63 de ani.

În această dimineaţă, un urs a omorât şi mâncat un viţel, în comuna Bezdead, care este învecinată cu localităţile Moroieni şi Buciumeni.








Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite