FOTO Vama concediază câinii antidrog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) a pierdut 6 dintre cei 18 câini antidrog pe care-i avea în toată ţara, deoarece îngrijitorii lor au pierdut examenul pe post. Câinii devin inutili dacă li se înlocuieşte îngrijitorul, deoarece au trăit zi şi noapte alături de acesta şi au fost dresaţi să nu răspundă la comenzile altei persoane.

Reorganizarea sistemului de finanţe a început în iunie şi presupunea nu doar o simplă diminuare a numărului de posturi, ci şi organizarea examenelor pentru poziţiile rămase în schemă. Un demers benefic, menit să garanteze profesionalismul celor rămaşi în structură. Numai că, pe alocuri, s-au înregistrat cazuri stranii, care au iscat suspiciuni şi decredibilizează marea operaţiune a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Victime colaterale

La vămi, restructurarea a debutat cu transmiterea de preavize pentru circa 1.800 de angajaţi. Aceştia au dat concurs pentru selectarea celor aproximativ 600 de persoane care ar fi trebuit să părăsească sistemul începând cu 8 august. Restul de 1.200 au fost confirmaţi în noua organigramă. La finalul acţiunii, instituţia s-a trezit că pierde unul din trei câini antidrog, după ce angajaţii care formau echipe de lucru cu cele şase patrupede au pierdut examenul.

FOTOGALERIE cu câinii antidrog

În astfel de situaţii, când pleacă conductorul de câine (cum este numit îngrijitorul), animalul nu mai rămâne nici el în vamă, ci se casează (în termeni administrativi), patrupedele fiind ineficiente fără coechipierul de-o viaţă. Aceşti câini sunt selectaţi încă de la naştere din exemplare de labrador sau ciobănesc german care au o carieră de succes în domeniu.

Apoi, sunt înmânaţi unui „conductor de câini" şi împreună participă la diverse stagii de pregătire. Sunt animale special dresate să descopere droguri după miros - în trenuri, autoturisme, în colete, bagaje sau asupra persoanelor. Cei doi fac o echipă, dar viaţa lor în comun nu se termină după programul de opt ore, ci continuă acasă. În timp, aceşti câini devin un membru al familiei, cum ne-a explicat unul dintre vameşii concediaţi.

Căţeluşa Deko a fost casată

Nu toţi conductorii au plecat fiindcă n-au obţinut punctajul necesar la examen. De exemplu, la Regionala Iaşi, săptămâna aceasta şi-a făcut lichidarea tandemul Constantin Vasiliu - Deko Von Ausbruch. Vasiliu este un vameş din „generaţia a doua de căţelari", cum spune el. Este, adică, unul dintre angajaţii celei de-a doua serii româneşti de conductori de câini. Prima serie a fost pregătită în străinătate, la începutul anilor 2000. A urmat valul doi, în 2006 şi 2007.

Deko, cealaltă jumătate a echipei, este un ciobănesc german de 4 ani şi 10 luni, care a depistat mai demult 1.400 de pliculeţe de ceai cu frunze de coca venite prin poştă dintr-o ţară sud-americană. Cei doi trăiesc împreună de când Deko avea doar patru luni. Au fost la două stagii de pregătire, la centrul special existent la Giurgiu, şi în fiecare an mai participau la câteva săptămâni de „remotivare", antrenamente şi verificare a aptitudinilor. Cei doi au plecat acasă, din cauza examenului. Deko a fost casată (cum sună termenii administrativi), după o viaţă în slujba patriei. A fost adoptată de partenerul ei, patrupedul fiind deja considerat un membru al familiei acestuia.

Examen pierdut la 36 de ore după ce a fost câştigat

Ei bine, Constantin Vasiliu a obţinut punctajul necesar şi chiar a câştigat postul, după concurs. Numai c-au urmat şi contestaţiile, iar în acest punct a intervenit una dintre ciudăţeniile care fac discutabilă corectitudinea examenelor organizate în instituţiile din subordinea ANAF. Vasiliu a fost depăşit, cu 10 sutimi, de două persoane care au contestat notele obţinute. Nimic anormal, până aici. Atâta doar că saltul înregistrat la notare de cei doi este inexplicabil.

Amândoi au contestat rezultatele, iar comisia de reexaminare le-a „explodat" notele. Unuia i s-a dublat aproape punctajul (de la 50 la 95 de puncte), iar celălalt a crescut de la 55 la 90. Maximul posibil era de 100 de puncte. Una dintre comisii sigur a greşit substanţial, dar preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, n-a ordonat deocamdată nicio anchetă pentru lămurirea acestor discrepanţe. Aşa s-a făcut că vameşul Constantin Vasiliu a pierdut concursul la 36 de ore după ce l-a câştigat.

Daffi, soartă similară

Sora lui Deko, Daffi, a trecut şi ea în civilie, odată cu vameşul Laurenţiu Vasilescu, de la vama Giurgiuveni, Regionala Brăila, picat al treilea sub linia câştigătorilor. Omul este convins c-a ştiut mai mult decât a fost notat, dar nu se mai miră de nimic. „M-am resemnat şi nici nu mai vreau să aud de sistem", spune furios Vasilescu, prins de reporterii „Adevărul" la doar câteva ore după ce şi-a depus dosarul de şomaj.

Laurenţiu Vasilescu a contestat în instanţă examenul şi va merge până-n pânzele albe cu procesul, indiferent de costuri, însă la vamă nu mai vrea să lucreze: „M-am vindecat. Vreau să câştig şi apoi să-mi dau eu, imediat, demisia!", explică fostul inspector vamal superior, conductor de câine antidrog.

Claris, Nakan, Jessi, Torres şi Unika, trecuţi în rezervă

A mai rămas un singur câine antidrog pe frontiera de est, nord-est, după plecare surorilor Deko şi Daffi.Din cei 18 câini antidrog care există în reţeaua vamală a României, a mai plecat Claris, un labrador retriever, care lucra în nordul ţării. De la Regionala Cluj a fost concediat un conductor care şi-a luat acasă ambii câini: pe Torres (labrador german specializat în depistarea ţigărilor) şi pe Nakan, labrador antidrog. Din Regionala Timiş s-au „pensionat" Jessi, de la vama Moraviţa, şi căţeluşa Unika, singurul labrador ciocolatiu din vămi, de la Porţile de Fier II.

Controverse

Apariţia lor pe listele de concurs a fost o surpriză uriaşă pentru conductorii de câini. Erau convinşi că posturile lor sunt sigure, fiindcă există deficit de câini antidrog şi este costisitoare formarea îngrijitorilor disponibilizaţi şi dresarea altor patrupede. La Poliţie s-a găsit formula pentru ca aceste echipe să nu intre în concurs, pe motiv că ei nu concurau cu nimeni pe poziţiile deţinute. La Vamă, logica a fost alta: „Ei sunt încadraţi ca vameşi, aşa încât trebuie să corespundă profesional acestor poziţii", a explicat Sabina Zereş, directorul de comunicare din ANAF.

Unii dintre cei picaţi contestă totuşi bibliografia şi spun că ar fi fost nevoie de examene diferite pentru ei. De ce să fie specialişti în accizare, când ei nu se ocupă de aşa ceva? Sau nu ar trebui să se ocupe, deoarece, povesteşte unul dintre îngrijitorii de câini, din cauza crizei şi a lipsei combustibil, în ultimii ani, în unele locuri nu se mai mergea zilnic în vamă cu câinele. „Ne puneau să facem de toate, ca orice vameş. Câinele nu poate fi transportat oricum, doar în maşina lui, aşa că trebuia să-l las acasă, de multe ori", spune omul, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, în speranţa că se va întoarce în ANV.

Vama, sponsorizată cu câini antitabac

La Autoritatea Vămilor au mai rămas 12 câini antidrog şi 11 antitabac. Lotul celor din urmă va creşte spectaculos, în curând, graţie unei donaţii făcute de o mare companie de tutun interesată de combaterea contrabandei în domeniu. Aşa se spune în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern privind reorganizarea Vămilor. Este vorba de 30 de câini specializaţi în depistarea ţigărilor, plus echipamentele şi autovehiculele aferente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite