Vaccin n-avem, TBC pândeşte bebeluşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii pediatri din maternităţi nu au cu ce vaccina bebeluşii împotriva TBC de mai bine de două luni, de când Institutul Cantacuzino a oprit producţia de vaccinuri, iar sănătatea celor mici este pusă în pericol.

La Braşov, pe fondul lipsei de vaccin, teama de infectare a crescut în maternitatea din oraş după ce o tânără care a născut a fost diagnosticată cu TBC. În timpul celor două săptămâni de internare, ea a venit în contact cu mămicile care născuseră, dar şi cu bebeluşii neimunizaţi.

„Important este ca micuţii să nu stea în preajma focarelor de tuberculoză sau să nu aibă cazuri în familie. În cazul lor, boala este mult mai gravă", a spus Ioan Oprea, medic pediatru la Maternitatea Braşov. Vaccinul poate fi administrat în primele 8 luni de viaţă ale nou-născutului, însă deocamdată serul nu se mai găseşte în spitale, de când nu mai este produs de Institutul Cantacuzino.

Control în derulare

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) sunt de câteva zile în control la institut pentru a stabili dacă se poate relua producţia de vaccin la 15 aprilie. Institutul Cantacuzino, singurul fabricant de vaccin împotriva TBC-ului din Europa, a rămas fără licenţă de producere la 8 februarie şi a fost închis pentru nerespectarea regulilor de bună fabricaţie tocmai la linia de vaccinuri. Nimeni nu poate confirma, însă, că termenul-limită de 15 aprilie, fixat pentru redeschiderea fabricii de vaccinuri, va fi respectat.

„Controlul este în desfăşurare şi va mai ţine două-trei zile. La finalizarea acestuia vom putea spune dacă la Cantacuzino se va relua producţia sau nu", a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt la ANM.

Conducerea institutului consideră că şi-a făcut treaba în ceea ce priveşte modernizarea liniei tehnologice. „Sperăm să putem relua producţia cât mai repede. Nu vă pot da o dată exactă", a declarat Radu Iordăchel, directorul Institutului Cantacuzino.

Alt vaccin blocat

Încă un vaccin produs de institut şi cu viitor incert este cel antigripal sezonier. Geza Molnar, consilier în Ministerul Sănătaţii, a arătat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a trimis încă tulpinile ce vor fi utilizate pentru noul produs valabil în sezonul 2010-2011, lucru care se întâmplă, de regulă, în luna mai.

„După ce vor fi primite tulpinile începe producţia de vaccin antigripal, de regulă în perioada mai-septembrie-octombrie", a spus Molnar.

ANM a retras institutului, la 8 februarie, autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile întrucât i-a expirat standardul de bune practici de fabricaţie. După această decizie, Cantacuzino s-a angajat ca, până la 15 aprilie, să finalizeze o serie de lucrări, ANM dând asigurări instituţiei ca va elibera autorizaţia de fabricaţie dacă aceste măsuri vor fi realizate.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite