Vacanţa de vară, tot la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru părinţii care nu‑şi permit tabere costisitoare „salvarea" vine din programele oferite de şcoli şi în vacanţe. Pentru a-i ţine ocupaţi pe elevii care îşi vor petrece vacanţa de vară „între blocuri", sunt organizate cursuri sau ateliere de lucru, precum şi activităţi sportive.

La Biblioteca „Aman" din Craiova se organizează cursuri de vară pentru elevi de orice vârstă. Aceştia vor lua lecţii de engleză, spaniolă, desen, teatru, oratorie, lucru manual şi cultură generală. Toate cursurile vor fi organizate în ateliere de lucru şi structurate pe categorii de vârstă, din care vor face parte câte 20 de elevi. Până la sfârşitul lunii august, atelierele se vor organiza în fiecare zi, mai puţin la sfârşit de săptămână. Acestea sunt susţinute prin proiectul „Paşi spre bibliotecă", în cadrul programului „Biblioteca din vacanţă", derulat la „Aman" de trei ani încoace.

Ecologie şi educaţie rutieră

„Proiectul urmăreşte stimularea în rândul tinerilor a interesului pentru recunoaşterea şi promovarea adevăratelor valori şi modele culturale, lărgirea orizontului de cunoaştere, dezvoltarea abilităţilor şi a înclinaţiilor artistice ale copiilor, precum şi formarea deprinderii de a comunica într-o limbă străină", a declarat Nicoleta Traşcă, purtătorul de cuvânt al Bibliotecii „Aman". De luni, 4 iulie, la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu" din Piatra Neamţ se redeschide Clubul de vacanţă. În acest an, elevii vor participa la cursurile interactive de limbi străine, de educaţie rutieră sau de ecologie.

„Am diversificat programul în funcţie de interesele copiilor. Pe lista activităţilor din acest an sunt incluse «Sfaturi pentru o viaţă sănătoasă», «Călătorii pe mapamond», «Ora poveştilor», «Să descoperim Europa», «Şi copiii au drepturi», «Să ne cunoaştem judeţul», dar şi ore de pictură şi desen, proiecţii de filme documentare adecvate vârstei şi jocuri pentru dezvoltarea comunicării. Anul trecut am avut 150 de copii pe toată durata Clubului de vacanţă", a spus Manuela Chirilă, coordonatorul proiectului „Clubul de vacanţă".

Pentru trei ore de activităţi, părinţii vor plăti 2 lei, iar pentru două săptămâni, 16 lei. Limita este de 80 de locuri, împărţite pe două categorii de vârstă: 6-8 ani şi 8-14 ani. „Mi se pare cea mai bună variantă. Nu costă mult şi ştiu că cineva îmi supraveghează copilul. Este bine că poate să-şi petreacă vacanţa împreună cu alţi copii de vârsta ei şi că învaţă lucruri utile. Dacă nu are timp să se plictisească, ştiu că acasă este liniştită", a spus Mihaela Lazăr, mămica unei fetiţe de 9 ani.

Pictură, dans şi fotografie

Sute de tineri din Arad îşi pot petrece vara la cursurile celei de-a treia ediţii a „Şcolii de vară". Evenimentul organizat de Centrul Cultural Judeţean Arad se va desfăşura în perioada iulie-august. Organizatorii au anunţat că şi în acest an toate cursurile sunt gratuite şi vor fi susţinute de lectori profesionişti. „Vor avea loc mai multe seminarii pe diferite domenii. Micul ecoartizan, teatru-actorie, pictură, dans modern, dans popular, artă foto, desen tehnic sunt cursurile de care vor avea parte elevii. În Arad s-au înscris 150 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 6 şi 23 de ani. În celelalte oraşe ale judeţului Arad, Chişineu Criş, Curtici, Ineu, Nădlac, Sebiş şi Sântana, s-au înscris 300 de elevi", a declarat Ana Maria Dumitrean, directorul instituţiei care organizează evenimentul.

Atelierele de lucru sunt împărţite pe grupe de vârstă. Produsele realizate la cursul de artizanat vor fi valorificate în cadrul unor expoziţii cu vânzare, iar fondurile obţinute vor fi donate în scopuri caritabile. La secţia de artă foto, cursanţii vor învăţa noţiuni introductive despre arta fotografică, noţiuni de optică, tehnică şi compoziţie fotografică. Modulul teatru-actorie va conţine noţiuni de actorie, mimică şi scenografie. „Eu m-am înscris la secţiunea de dans popular, unde mi-ar plăcea să apuc să învăţ cât mai multe stiluri, din zone diferite ale ţării", a declarat Roberta Safta.

"Şcoala mi se pare cea mai bună variantă. Nu costă mult şi ştiu că cineva îmi supraveghează copilul. Este bine că îşi poate petrece vacanţa împreună cu alţi copii de aceeaşi vârstă şi că învaţă lucruri utile.''
Mihaela Lazăr Piatra Neamţ

Cursuri de engleză cu voluntari americani

Elevii din municipiul Bistriţa au participat la o şcoală de vară de o săptămână, organizată la o şcoală generală din oraş. În prima săptămână de vacanţă, peste 400 de elevi din toate vârstele şi-au exersat cunoştinţele cu 12 animatori americani, membri ai Fundaţiei „There Is Hope". „Este amuzant. Eu sunt elev la Generală 3, dar nu mă deranjează să vin. Mă distrez cu noii mei prieteni şi nu am probleme cu limba, am văzut că pot vorbi engleză şi mă simt bine", a spus Petrişor, un puşti de 11 ani. La „Şcoala Eroilor", cum este denumit programul, au venit chiar şi absolvenţii de gimnaziu, deşi erau în febra evaluărilor naţionale. „Mai stăm şi noi aici după-amiaza câteva ore, ne mai aerisim după atâta învăţat", a spus Adrian, un elev de 15 ani. Susanne Sheppard, unul dintre cei 12 animatori  americani, spune că revine cu plăcere în România, de dragul copiilor. „Copiii de aici sunt extrem de dornici să înveţe, sunt fericită să pot lucra cu ei", a spus ea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite