Vacanţă cu baruri de gheaţă şi concerte la iglu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o lună înainte de startul sezonului de iarnă, vârful Muntelui Cozla a devenit un imens şantier la înălţime. Autorităţile şi administratorii pârtiei speră ca investiţia de un milion de euro să crească numărul turiştilor cu cel puţin 20%.

Şantier pe vârful munte­lui de lângă Piatra Neamţ, pe traseul telegondolei. Autorităţile încearcă să atragă cât mai mulţi turişti în lunile de iarnă, aşa că s­au apucat în ultimul moment de amenajări.

Prima măsură luată pentru schimbarea la faţă a muntelui Cozla a fost demolarea teraselor şi a gheretelor care funcţionau până acum în zonă. În locul lor urmează să fie înfiinţate opt spaţii comerciale şi un bar cu pereţi de gheaţă, amenajări situate în apropierea staţiei de telegondolă. „Am fost anul trecut cu nişte prieteni sus pe munte şi îmi era mie ruşine de cum arătau terasele de acolo. Ca să vorbim de civilizaţie, acolo trebuie făcute şi nişte toalete funcţionale, nu de tipul cabinelor insalubre, aşa-zis ecologice", a spus Maria Ostraciuc, profesoară.

Lucrările au început pe platoul unde va fi amenajată o construcţie din lemn, sub forma unei cupole, care să găzduiască spectacole, concerte şi nunţi. „Construcţia va fi ca un iglu de peste 300 de metri pătraţi, cu o înălţime de 10 metri, destinată organizării de evenimente", a spus Alexandru Podiuc, arhitectul coordonator al proiectului.

Construcţii numai din lemn

În proiectul derulat de Perla Invest, administratorul telegondolei şi a pârtiei de schi, mai este prevăzut ca până la 1 decembrie să fie încheiate lucrările de amenajare a magazinelor destinate închirierii şi vânzării de echipamente sportive. „Lângă staţia de teleschi vrem să facem şi o terasă deschisă cu şezlonguri pentru cei care vor să admire panorama pârtiei şi a oraşului. Amenajările vor fi toate din lemn, în stil rustic, pentru că suntem în zonă de munte. Construcţiile se fac repede, sunt deja comandate", a completat Andrei Dina, directorul Perla Invest.

Pregătirile pentru sezonul rece vor însemna şi schimbarea stâlpilor şi a plaselor laterale ale pârtiei, dublarea protecţiei schiorilor în zona de sosire. „Investiţia va fi din trei surse: din proiectul european accesat de Primărie, din veniturile Perla Invest şi din contribuţia unei firme private", a completat Andrei Dina.

Pârtia Cozla este situată pe drumul spre lacul Bicaz şi are 915 metri lungime, o lăţime medie de 30 de metri şi o diferenţă de nivel de 300 de metri. În lunile de iarnă, mai ales dacă este zăpadă, cel puţin 300 de personae ajung zilnic pe vârful muntelui. Autorităţile estimează că anul trecut au fost la Cozla aproximativ 18.000 de turişti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite