VIDEO Miron Cozma: Nu va fi o nouă mineriadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider sindical al minerilor, Miron Cozma, a anunţat că la mitingul minerilor de mâine nu vor fi prezenţi nici 200 de mineri, înlăturând astfel temerile repetării evenimentelor din 1990 şi 1991.

Potrivit unor informaţii care au circulat în mass-media, la miting ar fi trebuit să participe în jur de 10.000 de mineri.

"Aveţi informaţii greşite. Din câte ştiu eu, nu vor fi nici măcar 200 de mineri din două motive: în primul rând că din Valea Jiului nu vor veni nici măcar 100 de oameni, iar din lignit, din informaţiile mele, vor fi trimişi  pur şi simplu câţiva pentru reprezentare", a spus Miron Cozma la Realitatea TV.

Cozma a mai spus că actualul lider sindical al minerilor, Marian Condescu, este "omul de casă al lui Băsescu". "Deci minerii din Oltenia  au votat cu Traian Băsescu, din câte ştiu eu la presiunea lui Marin Condescu. Băsescu poate să stea liniştit. Nu vor mai fi minerii care au fost pe vremea lui Miron Cozma", a mai spus acesta.

Miron Cozma l-a mai acuzat pe Traian Băsescu că a dat afară în 1990 un inginer de la Regionala Craiova care avusese curajul să îi oprească pe mineri, deşi actualul preşedinte, pe atunci ministru al Transporturilor, le trimisese trenuri să vină la Bucureşti îndeplinind astfel un ordin al lui Ion Iliescu, scrie Realitatea.net.

Fostul lider sindical a mai spus, la Antena 3, că liderii de sindicat au fost atraşi de partea autorităţilor în schimbul unor drepturi băneşti. Cozma s-a referit la Condescu ca la "un mare trădător", motivând semnarea acordului cu Banca Mondială pentru închiderea mineritului.

Cozma a menţionat o scrisoare pe care a primit-o de la Emil Constantinescu, înainte de a deveni preşedinte, prin care i se promitea dezvoltarea mineritului, însă "primul lucru pe care l-a făcut Constantinescu în momentul în care a devenit preşedinte a fost să mă aresteze pe mine, deci era un prim pas prin care mişcarării sindicale din minerit, şi apoi mişcării sindicale din România i s-a închis gura."

Fostul preşedinte Ion Iliescu este de părere că "sunt nişte speculaţii care vor să agite spiritele în legătură cu locul şi rolul mitingului". Iliescu mai crede că este un fals ideea că minerii ar fi adus violenţa în viaţa politică românească.

"Amintiţi-vă anul 90: minerii n-au fost nici în 12 ianuarie, nici pe 28 ianuarie, când s-a aruncat cu sticle incendiare asupra clădirii Guvernului. Minerii n-au fost pe 18 februarie, când a fost devastată clădirea Guvernului, minerii n-au fost la ocuparea samavolnică a Pieţei Universităţii şi menţinerea unui punct de incitare permanentă la violenţă. Minerii n-au fost pe 13 iunie. Ei au fost efectul, nu cauza violenţelor din iunie 1990. Este şi aceasta o falsificare a istoriei şi proiectarea unei realităţi care nu a existat", a susţinut Iliescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite