VIDEO Războiul viitorului, cu mâna pe telecomandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salonul de armament a fost subminat de criza economică mondială. Cea de-a şasea ediţie a prezentării de tehnică militară EXPOMIL s-a derulat, în această săptămână, la Bucureşti, cu participarea a peste 100 de firme din zece ţări.

Citiţi şi:


La EXPOMIL 2009 au venit 105 firme, dintre care 70 din România şi restul din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Israel, Italia, Polonia, Austria şi Luxemburg. Probabil din cauza crizei economice, EXPOMIL 2009 este mai modestă decât ediţia precedentă, cea de acum doi ani, atât ca număr de participanţi, cât şi din punctul de vedere al exponatelor.

O premieră a fost totuşi automobilul Grifon, de tip 4x4, pe care producătorul, Uzina Mecanică Bucureşti, îl prezintă ca fiind prima maşină românească paraşutabilă. O altă premieră a fost transportorul blindat 8X8 denumit SAUR 2, produs de ROMARM.

Transportorul reprezintă o versiune îmbunătăţită a lui SAUR 1, fiind superior din punctul de vedere al puterii motorului şi al grosimii blindajului. SAUR 2 poate fi configurat pentru a răspunde cât mai bine necesităţilor Armatei Române, dacă aceasta va avea bani să-l cumpere.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, nu a anunţat o asemenea intenţie, dar s-a declarat surprins de faptul că industria românească nu reuşeşte să se impună pe piaţa externă.

Vizitatorii EXPOMIL nu au putut verifica performanţele maşinilor blindate şi nici nu au tras cu arme de război, dar s-au putut juca la simulatorul de zbor al firmei Eurofighter – unul dintre posibilii furnizori de avioane de luptă pentru Armata Română şi, de altfel, singurul prezent la EXPOMIL 2009.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/NOIEMBRIE/expomil/MVI_2147.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Roboţi pentru neutralizarea bombelor

La standurile EXPOMIL au fost prezente şi echipamente de protecţie pentru luptătorii de la Armată, Poliţie sau Jandarmerie, precum şi dispozitive destinate protecţiei antiteroriste. Printre cele mai spectaculoase exponate au fost roboţii de mici dimensiuni, comandaţi prin radio.

Asemenea „jucării“ au prezentat Academia Tehnică Militară, SRI şi câteva firme private. Robotul Academiei reprezintă un proiect de cercetare, dar al doilea este chiar un echipament funcţional, folosit deja în activitatea SRI.

Modelul din expoziţie era destinat inspectării maşinilor suspecte, fiind comandat cu o staţie radio portabilă şi având montate pe el trei camere video. Specialiştii SRI ne-au dezvăluit şi o altă posibilă utilizare a unui asemenea robot: apropierea discretă de un obiectiv şi supravegherea sa audiovizuală. Robotul SRI se deplasează pe un sistem de roţi 4x4 şi a ajuns deja la generaţia a patra – prima versiune fiind cea prezentată la salonul EXPOMIL de acum doi ani.

Un model şi mai performant ar fi robotul pe şenile, expus la standul firmei UTI. Acesta poate fi comandat fie printr‑un cablu cu o lungime maximă de 100 de metri, fie prin radio, până la o distanţă de circa 400 de metri. Pe robot pot fi instalate până la patru camere video, precum şi un braţ care permite manipularea obiectelor suspecte cu o greutate de până la 20 de kilograme. 

ÎNZESTRARE

România trebuie să înceapă urgent procedurile de achiziţie pentru a cumpăra cel puţin două escadrile de avioane multirol, în locul aeronavelor MiG 21 LanceR care vor fi scoase din exploatare.

Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/NOIEMBRIE/expomil/MVI_2149.flv width=300 height=250 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/NOIEMBRIE/expomil/MVI_2151.flv width=300 height=250 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite