Unul din trei români este nemulţumit la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din patru români este foarte nemulţumit la actualul job şi numai unul din 20 este foarte mulţumit, arată un sondaj realizat de BestJobs, platformă de recrutare online.

Procentul celor destul de mulţumiţi este de 13% din cei 5.700 de salariaţi sau persoane aflate în căutarea unui job care au răspuns online la chestionarul BestJobs.

image


Satisfacţia la muncă “este definită ca o emoţie plăcută, pozitivă, rezultată din evoluţia muncii depuse”, explică realizatorii sondajului. Insatisfacţia “apare atunci când aşteptările individului privind munca sa sunt înşelate”.


Unul din doi angajaţi şi-a schimbat jobul în ultimii doi ani


Cu toate că procentele celor mai degrabă nemulţumiţi totalizează peste 80% din intervievaţi, doar unul din doi salariaţi români a schimbat jobul sau firma în ultimii doi ani. Asta, pentru că oamenii se tem de risc şi de schimbare, mai ales în perioadele de criză, când creşte în general sentimentul de insecuritate.

image


De ce schimbă românii  jobul sau firma?


Răspunsul la această întrebare diferă în funcţie de poziţia celui pe care îl întrebi. Dacă este vorba de angajaţii care s-au mutat la altă firmă, cel mai mare segment de repondenţi este cel al concediaţilor. Adică, 17% din cei care au plecat la alt patron au făcut-o fiindcă au fost forţaţi de situaţie. Pe locul doi în topul motivelor, 15% din intervievaţi spun c-au vrut un salariu mai mare. Urmează 13% din intervievaţi, care spun c-au fost nemulţumiţi de lipsa oprotunităţilor de promovare, iar în cazul a 9% din repondenţi, determinantă a fost lipsa de direcţie a managementului companiei unde lucrau.

image


Aproximativ 3% dintre cei sondaţi au declarat că au vrut un job mai apropiat de casă, iar 2% au menţionat drept cauză principală a plecării lipsa de resepct faţă de şefii direcţi.


De cealaltă parte, angajatorii care au scos la concurs posturi spun că niciun candidat nu menţionează concedierea printre motivele care l-au făcut să părăsească jobul anterior.

Ce anume influenţează satisfacţia la muncă?

Pentru unul din patru salariaţi intervievaţi este foarte importantă recunoaşterea meritelor. Uneori, un astfel de gest înseamnă mai mult decât o primă, spun recruterii.

Desigur, beneficiile au rolul lor în starea de bine şi de mulţumire la locul de muncă, însă procentul celor interesaţi în special de asta (21% din repondenţi) este mai mic decât al celor care doresc recunoaştere din partea şefilor.



Un procent asemănător (de 20%), este format din cei pentru care mulţumirea la locul de muncă echivalează cu siguranţa jobului ocupat.

Foarte interesant, doar pentru unul din 12 salariaţi contează, în primul rând, munca în sine, potrivit sondajului BestJobs.

Cei mai importanţi factori care influenţează satisfacţia la job
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite