Universitatea Central-Europeana - locul in care se pregatesc elitele noilor democratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Central-Europeana (CEU), cu sediul la Budapesta, se particularizeaza in peisajul universitar european din cel putin trei puncte de vedere. Mai intai, CEU e speciala, fiindca inseamna o

Universitatea Central-Europeana (CEU), cu sediul la Budapesta, se particularizeaza in peisajul universitar european din cel putin trei puncte de vedere. Mai intai, CEU e speciala, fiindca inseamna o universitate americana pe taramul batranului continent. Apoi, CEU este unica prin programul de studii oferit: pregatire exclusiva pe tronsonul postuniversitar, master si doctorat, in 12 domenii. Nu in ultimul rand, CEU reprezinta singura institutie de invatamant superior din Europa, daca nu chiar din lume, ai carei studenti sunt bursieri, bursa ajungand nu doar pentru finantarea studiilor, ci si pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, masa si transport urban, ba chiar si pentru asigurarea unei sume de aproximativ 100 de dolari SUA, ca bani de buzunar.
Studentii romani se afla in frunte
Vineri seara, in pizzeria aflata in imediata apropiere a universitatii, cei 9 studenti romani cu care am avut privilegiul sa discut despre tot ceea ce inseamna CEU, din punctul lor de vedere, au fost unanimi: principalul, unicul criteriu de admitere este performanta, pregatirea profesionala, stiintifica de exceptie. "Daca as fi avut in Romania biblioteca aceasta, as fi fost mai mult decat fericita", spunea Anca Sincan, doctorand in istorie, reprezentanta studentilor in Senatul universitatii. Ceea ce i-a uimit pe studentii romani aici este seriozitatea si rigoarea cu care sunt tratate problemele. "Nu exista, practic, sesiune, aici ai permanent, in fiecare saptamana, de sustinut un referat, o participare la o conferinta, o lucrare, nu se poate pierde timpul si nici vorba sa lasi pregatirea doar in cateva zile inainte de examen. Trebuie sa inveti sustinut, continuu". Alina Silian, doctorand al departamentului de sociologie si antropologie, cea care prezenta astfel ziua de lucru a studentilor CEU, este convinsa ca, o data cu intoarcerea in tara, tot ceea ce a invatat aici ar putea fi folosit intr-o activitate de predare in invatamantul superior. De altfel, toti cei 9 romani (Anca Sincan, doctorand istorie; Luciana Ghica, doctorand stiinte politice; Anca Constantin, masterand istorie; Simina Radu-Bucurenci, masterand istorie; Mihai Copaciu, masterand economie; Valentin Sandulescu, doctorand istorie; Alina Silian, doctorand sociologie si antropologie; Andrei Apostol, doctorand filosofie; Bogdan Marola, masterand economie) isi doresc sa se intoarca in Romania si sa poata aplica tot ceea ce au invatat, asta dupa ce, pentru unii dintre ei, continuarea sau stagiile de doctorat de cateva luni la alte universitati de prestigiu ale Europei le va permite nu doar sa ramana in contact cu activitatea stiintifica de varf, ci si sa dea maximum in domeniul in care se pregatesc. Nu mi se intampla pentru prima data sa constat, in contact direct cu mediile universitare occidental-europene, ori chiar americane, ca, pe la altii, a fi student inseamna patrunderea intr-un spatiu si un spirit cu totul aparte. Si la CEU, ca si prin alte parti, bibliotecile enorme, puse la punct cu ultimul articol aparut in cea mai importanta publicatie de specialitate, la care orice student, printr-un simplu clic la calculatoarele aflate in camera de camin, pe holurile universitatii, are acces gratuit, nelimitat, sunt realitati in fata carora orice cunoscator al scolii romanesti e bantuit de invidie. Si la CEU spiritul inaltei performante stiintifice, prezenta la conferinte, la cursuri de scurta durata, a primelor nume ale domeniilor stiintifice este o realitate.
O universitate bogata pentru 58 de tari
Universitatea Central-Europeana functioneaza din 1989, pe pamant european, desi este o universitate americana, in sensul ca are autorizatie de functionare acordata de catre Ministerul Educatiei Statului New York (n.n. - pentru cine nu stie, spunem ca, in sistemul american, guvernul federal nu are competente de autorizare, ci fiecare stat are propriul sau sistem de autorizare si acreditare). Acreditarea se refera la programele de studii la nivel de doctorat (Ph. D. si S.J.D.) si masterat (M.A., M.Sc., L.L.M. si M.B.A.). Existenta ei se datoreaza filantropiei miliardarului George Soros si, asa cum ne declara actualul rector, Yehuda Elkona, specialist in antropologia stiintei, scopul a fost acela de a oferi sprijinul material necesar formarii elitelor intelectuale in statele fostului bloc comunist. Astazi, la peste 10 ani de existenta, CEU nu mai are nici o legatura financiara directa cu parintele ei, pentru ca, din 1999, cand George Soros i-a oferit o dota impresionanta, odata pentru totdeauna, orice finantare a incetat. Bursele de studiu, pe care le ofera anual universitatea celor peste 933 de studenti din 58 de tari ale lumii (n.n. - in ultimii ani vin aici si studenti din America de Nord si de Sud, Europa Occidentala, Asia, dar numarul dominant il reprezinta studentii central si sud-europeni), provin aproape integral din dobanzile anuale ale sumei "dota" primite. Numarul cel mai mare de studenti dintr-o tara este de 145 si acestia toti sunt romani (16 la suta din totalul studentilor, in anul 2003-2004). Cum imi spunea Mihai Copaciu, la sase departamente, sefii de promotie sunt romani. Procedura de obtinere a unei burse CEU este apropiata de cea a universitatilor americane si se dovedeste a fi extrem de severa si serioasa. In anul acesta, spre exemplu, din cele 800 de aplicatii venite din Asia Centrala, bordul CEU a acceptat 3 studenti. Desi functioneaza in Ungaria, universitatea nu este maghiara, limba de predare este engleza, iar numarul cadrelor didactice maghiare nu depaseste procentul de 20 la suta. Pentru rectorul CEU, aceasta este o conditie obligatorie a pastrarii deschiderii internationale a universitatii, chiar daca Ungaria recunoaste si a autorizat functionarea acestei universitati. Programele de colaborare cu cele mai prestigioase universitati (dintre care amintesc doar Oxfordul, Princetonul, Harvardul) si stagiul obligatoriu de un semestru la una din marile universitati ale lumii, oferit doctoranzilor, in cadrul pregatirii la CEU, statutul de membru fondator al Asociatiei Universitatilor Europene, ca si cel de membru al Asociatiei Internationale Universitare si a Pactului de Stabilitate pentru Sud-Estul Europei sunt doar cateva din aspectele care-i confera Universitatii Central-Europene deschiderea internationala reala si perspectivele excelente. Dincolo de toate acestea, insa, exista spiritul academic special - barierele etnice sunt inexistente.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite